Bakun:Sungai Menjadi Tasik

Hari ini paras air dalam empangan mencecah 102 meter. Empangan Tanah/Coffer Dam yang dibina oleh Tan Sri Ting Pek khiing telah hampir tenggelam. Saya difahamkan bahawa Tua Pek Kong yang dibina oleh Tan Sri Ting akan dibuka hari ini, untuk mengelakkan ia tenggelam. Di bahagian hilir empangan- masih seperti biasa. Penduduk Belaga menghadapi masalah pengangkutan kerana air sungai Balui semakin cetek. Manakala di bahagian hulu sungai Balui telah bertukar menjadi tasik. Ketika ini paras sungai telah sampai di Uma Juman Long Dupah. TANAH DAN AIRKU TELAH TENGGELAM BUAT SELAMA-LAMANYA.-Belagakini

Advertisements

4 Responses to “Bakun:Sungai Menjadi Tasik”

 1. vuvu Says:

  sedih, Uma Juman telah tenggelam, asal usulku

  bina Tua Pek Kong? melucukan

 2. lejo kayok Says:

  Bila mbaca informasi tsbut, terasa amat sayu di hati mgenang tmpat asl usul dilahirkan bakal tenggelam dan mjdi tasik…… inikah yg dikatakan mgjar kmajuan hidup mnuju w2020??? Lim hungei hudik balui …… ngeleteng tua nah au anih…. liveng lan, ingat jakak kuman bahe’ ha daleh hudik unak, jinun ulah pelitah mulak kelunan, kerei anih nun jd??? Lebak peng’akei kelunan bangu em deng dahak aie/tunai??? Legah uma hudik unak paget dahak lok, kebun lebak em sukat konon tih, tana luar blok ken dahak? Hiak dahak ikem lan masi rakyat tentu lim tana kebun kelunan mesti en sukat avin kebun koko au ngebua, bua pah au ngebua,,, asi-asi nah ulak tam daleh balui hudik en dahak payung dahin pehembek…. Men lim rakyat belagah kelo fikir nah pili ateng anih, hi patut en mili @ en bet…..

 3. zb Says:

  walaupun aku tidak di lahirkan di sini. namun kerinduanku menerjah segenap ruang jiwa melihat bumi indah asal-usul ‘amai’ku yg meninggalkan tempat ini setengah abad yg lalu. kini usia tuanya tdk mampu utk melihat kembali ke tempat ini. hutan itu telah menjadi lautan. sungai yg bersejarah itu kemungkinan akan kering. bakun oh bakun! engkau gah di muka bumi ini tapi tidak terbalas budi marhaen yg tertindas! bangkitlah rakyat asap-belaga! tuntutlah keadilan sewajarnya! budimu harus dikenang di bumi bertuah ini!

 4. babuimakang Says:

  keep in touch for more information….ini saja jadi bahan aktifak kita kepada anakcucu kita…apa yg.kita juangkan bukan nya kita seperti hidung lembu di ikat….

Comments are closed.


%d bloggers like this: