Villagers complain of non-payment of compensation in BAKUN

Residents of Sungai Asap, Belaga Resettlement Scheme expressed unhappiness and disappointment over the non-payment of compensation promised to them for giving way to the construction of Bakun Dam.
HERE IT IS: Duren (left) and Lating show the official letter that will be sent to the Kapit Resident.

Where is money allocated for compensation for Dayak?

Now let us look at how the government is treating as Dayak. First they sweet talk Dayak and commit themselves to compensate Dayak for their land and heritage lost. Today the Dayak says the compensation is not completed yet.

The government spent money to pay Ting PK in the billions. What has TPK got to loose over Bakun? Is TPK a poor man and did the government relocate him? But TPK got all of the wealth and he is already a very rich man.

Then the Sarawak government agreed to buy Bakun back, for RM$7 billion. For that the government find money to pay for Bakun to Ministry of Finance but for the poor Dayak, the government do not have any to spare. The land around Belaga and Sg. Asap has been given out to Taib’s cronies ( KTS, WTK etc) and how do you think that the Dayak can survive in Sg. Asap with resources so limited and left out to be made poor by the government who talk about their great effort to help the poor people of Sarawak?

The Dayak YBs should demand for a white paper for the ‘relocation exercise’ due to Bakun dams. The government do not have a guide line on  how dayak must be resettled due to dams.

The next dam is in Baram. Will the government repeat the same mistakes. it could as long as the government do not improve its delivery system and the brain of those in authority.

Isn’t it the rights of Dayak to sue the government for not keeping to their promised?

It is time for Change and Change WE Must. We are responsible for our own destiny.Dayak must pay for their longhouse

Leaving behind houses, farms, ancestral lands and other properties when they moved out of Hulu Balui in 1998, they claimed that each family was asked to pay RM50,000 for the longhouse unit, in which they stay now.

Dayak is waiting for their compensation money

Waiting for compensation payment which was promised to be between RM20,000 and RM50,000 per door was like hoping for something uncertain, they lamented.

The people’s disappointment was related by ‘Maren-Maren Uma’ (longhouse chiefs) of Sungai Asap Resettlement Scheme chairman Ellison Duren Lihan, who said they had been strong supporters of the government.

According to him, residents from 15 affected longhouses consisting of about 1,300 doors demanded that the compensation be paid with interest from the time they moved out.

They also did not agree that part of the compensation be used to pay for the new houses.

“We do not agree that our compensation be cut in order to pay for the houses in Sg Asap Resettlement scheme and it should be free,” he said.

The affected residents also requested that they be allocated land for agricultural purposes without charge.

Duren said that an official letter would be forwarded to the Kapit Resident soon.

The letter, he said, would be signed by 15 village chiefs including himself, representing Uma Bawang, Edok Maring (Uma Balui Liko), Lajang Nyipa (Uma Lahanan), Batang Langat (Uma Kedap), Datin Sri Debong Anyi (Uma Nyaving), Liah Japi (Uma Daro), Dun Imang (Uma Kulit), Ding Ajang (Uma Belor), Lating Abun (Uma Balui Ukap), Padan Bisau (Uma Bakah), Nyaban Kulleh (Uma Badeng), Minggu Magui (Uma Penan Talun), Donny Talik (Uma Juman), Huvat Laing (Uma Lesong) and Ngarik Lijap (Uma Ukit). -The Borneo Post.

5 Responses to “Villagers complain of non-payment of compensation in BAKUN”

  1. Padan Ulae Says:

    there is a saying says…’kalau berani jangan takut-takut tapi kalau takut jangan berani-berani’…. ini lah sikap ramai pemimpin sekarang….mereka sangat takut dan terlalu merendahkan diri demi maintain ‘status quo’ mereka masing-masing….. kerajaan memang biasa beri ‘ruang untuk kita membuat aduan tetapi ramai pemimpin komuniti kita tidak mahu atau tidak tahu menyampaikan aduan mereka kepada kerajaan. Hal seperti di atas sangat mudah diselesaikan dengan sekelip mata sahaja…..kan mereka ni sudah lebih 10 tahun di Asap….masih mahu dideritakan kah? Ini negara demokrasi…..’people’s power’…..so setiap pengundi harus bijak…..jangan undi mereka yang menyusahkan hidup kita lah…..masalah itu bukan masalah BN ataupun kerajaan…masalah itu adalah kita orang Belaga ini memang ……sengaja mahu diseksa dan di deritakan oleh BN sebab kita yang mengundi mereka. so jangan menuduh BN. BN tak ada salah. Orang Belaga, anda harus bijak ok.

  2. lejo kayok Says:

    Memang betul pun krjn tdk endah apa jua keluhan rkyat slama ini, byk kali aduan dibuat tmsk smasa dialog dgn wkl rkyat/wkl agensi krjaan yg dbuat di rmh2 pjg di sg asap, bhubung bbpa isu lama seblum pindah dan shggalah org asap mdiami kws penmptan smula itu hmpr 12 thn, isu2 lama itu blum diatasi olh bn. Isu itulah yg tlh kluar dlam sbuah akhbar tmpatan smlam dan sbg rakyat asap hati kita mmg tkilan sgt. Saya myokong pnuh usaha dibuat oleh MU2 di asap/koyan yg mnuntut bbpa pkara itu dilunaskan. Jgn pula hmpir plhanaraya negeri nanti baru nak mbyar harga rmh…. penduduk…. Penduduk yg pindah ke asap bkn nak harga rmh tu ada diskaun tapi menuntut agar rmh itu diberi percuma. Begitu juga harga rmh di kpg asal, mesti dbyar penuh beserta dgn interest skali, jgn pandai2 nak potong hrga rmh tu dgn harga rmh d asap. Bukan rakyat tdk pnah mgadu ttapi Bn yg m’abaikan aduan rakyat. Jgn tgu ada org asap akan mengadu kpd aduan rakyat TV 3 nanti biar gempar sluruh m’sia…

  3. educatedasap2010 Says:

    Kenapa asyik kite tiga ni saja yang bersuara dlm laman blog mana peginya ribuan warga belaga. disinilah pentas terbaik untuk kita bersama-sama berkongsi idea dan solution utk rakyat belaga keseluruhannya. saya juga berharap pihak BN ada membaca ulasan2 yg diketengah kan .Suka saya nyatakan akhirnya baru lah Pihak Ketua-ketua kaum ini sedar siapakah BN ini sebenarnya. Kta kalah oleh kerana Media dikuasai sepenuhnya oleh kerajaan, byk cerita yang ditulis hanya menceritakan kebaikan dan keperihatinan pihak BN saja, tetapi kita semua tak tahu betapa busuknya niat mereka sehingga lah keadaan di Sg Asap / koyan ini membuka mata seluruh dunia betapa kerajaan Bn hanya mementingkan Kuasa dan tiada perasaan perikemanusiaan. Kalau lah Sg Asap ini majority melayu oh…. tak payah buka mulut semua pembesar dari Melaya tu saya gerenti akan datang acap kali lah. oleh kerana kite ni Orang-ulu makanya mereka pun buat tak tahu. Sejak 2009 pihak AKDC telah berjumpa Dgn Safie Afdal kononnya nak tambah baik prasarana di Sg Asap nah lihat sekarang , habuk pun tak ada. mari kita semua pakai kuasa yang ada pada kita semasa mengundi nanti , ayuh rakyat belaga Sampai bila kita di dera sebegini rupa oleh Anak belaga sendiri yang berada di dlm BN. Lets Vote BN OUT. Change we can Amin

  4. zb Says:

    rakyat harus membangkang! baru kerajaan takut! bakun, sg. asap & belaga rakyat menderita jd mangsa kerakusan pembangunan. inikah yg dikatakan pembangunan? pilihanraya semakin hampir! terlalu isu yg tdk dpt bn jelaskan. (1) BAKUN-kerajaan dpt nama-rakyat sengsara (2) MURUM-menang manuk kampung tergadai-syarikat luar yg buat projek! (3) KAYU HANYUT DI BATANG REJANG-kerajaan mengelak (4) ULU BATANG BALUI/BATANG REJANG CETEK-kononnya fenomena alam! (5) PEMBANGUNAN PULAU BRUIT-belum tau apa cerita (6) JALANRAYA DI SIBU-paling teruk! (7) BANJIR DI SIBU-belum selesai (8) MINYAK BLOK L & M LIMBANG-telah menjadi milik Brunei (9) JALAN PAIP GAS & JALAN BA’KALALAN-rakyat susah! (10) BARAM-MARUDI-apa ada pembangunan? (11) KAPIT-bila ada jalan raya? cuba bandingkan perkara2 seperti ini dgn tempat2 di MALAYA! TEMPAT KITA SIAPA KISAH?

  5. lejo kayok Says:

    Tahniah 2 mu. amei lating n mu. harin ake’ Duren, bagus tindakan tu… Teruskan dgn tindakan susulan , jgn hantar surat tu mcm tu saja , mesti ada follow up n trus btindak bg mbela nasib rakyat asap 15 rumh pjg yg sudah lama makan hati dgn pihak2 tertentu yg tdk mbela nasib rakyatnya sdiri.. hak rakyat harus dikembalikan jgn simpan lama2….

Comments are closed.


%d bloggers like this: