Kalau 4D Dibenarkan!!!!,Kenapa Alkitab Tidak??

Sampai hati Kabinet Malaysia tak membenarkan Kitab Injil dalam BM dibawa masuk ke Malaysia. Lebih khusus lagi ke Sabah dan Sarawak. Menurut Datuk Zaitun Ab Samad (Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan Teks Al-Quran-KDN), Kabinet telah mengharamkan kemasukan itu sejak mei 1986.

Persoalan saya, aktiviti judi dan nombor ekor yang jelas-jelas merosakkan dan menyesatkan masyarakat Malaysia dibenarkan. Tetapi kenapa Kitab Injil yang menyeru perdamaian dan keharmonian disekat kemasukkannya. Apakah ini tanda dunia akan kiamat???

Jadi kepada penyokong-penyokong tegar BN di Belaga, keputusan itu dibuat oleh Parti Kesayangan anda-BN. JadiĀ  jangan marah. Teruskanlah menyokong BN, moga-moga ganjaran yang lebih besar bakal anda perolehi. Amin..

Artikel Asal Oleh Regina Lee (Malaysiakini)-Pengharaman Injil Atas Keputusan Kabinet 1986.

Advertisements

5 Responses to “Kalau 4D Dibenarkan!!!!,Kenapa Alkitab Tidak??”

 1. lejo kayok Says:

  Ya isu ini amat sensitif utk dibahas dan dibincangkan scara tbuka tapi apapun sbg rakyat msia saya amat mharapkan pm msia mbuat kptusan yg bijak utk kbaikan smua. Terutamanya mlibatkan hal2 agama. Sebab di swk kitab injil dlm bhs msia sudah lama digunakan di swk malah sejak saya kecil mmg kitab itu dlm versi bm sudah ada dan diguna mluas klangan kristian d swk.

  • belagakini Says:

   Saya berkeyakinan bahaya PM akan berlembut, masakan tidak pilihanraya DUN Sarawak semakin hampir. Tapi persoalan paling besar adalah, adakah dasar dan perlembagaan negara ini ditentukan oleh tempoh pilihanraya???. Dasar negara,Perlembagaan Persekutuan dan Perjanjian Malaysia adalah 3 entiti yang tidak boleh berubah sama sekali. Patuhilah wahai kerajaan BN.

   Isu berkaitan agama tidak sensitif, sebab kita menghormati semua agama dan percaya semua agama menyeru kepada kebaikan. Belagakini mempromosikan toleransi agama dan kesefahaman kaum. Tetapi hak muthlak setiap penganut agama harus dihormati dan tidak harus diputuskan berdasarkan perkembangan politik.

 2. nowmaica Says:

  bagui, isu yang akan memberi belian yang baik di belaga dengan isu larangan pengedaran alkitab di negeri sarawak. Di manakah point #1 kebebasan beragama dalam syarat pertama sarawak membentuk negara malaysia? sekarang alkitab kita disekat untuk masuk ke dalam negara kita. jadi apa yang harus kita baca semasa kebaktian atau corporate services? baca newspaper dalam gereja?

  Ahli gereja dilarang baca newspaper dalam gereja, jadi mereka harus baca alkitab atau bible di dalam gereja, jadi jangan sekat penghantaran gereja untuk umat-umat Kristian di Borneo. Tak tau kah kamu baca point # 1 dibawah ini?

  Point 1: Religion

  While there was no objection to Islam being the national religion of Malaysia there should be NO State Religion in Borneo (Sarawak & Sabah), and the provisions relating to Islam in the present Constitution of Malaya should NOT apply to BORNEO.

 3. lejo kayok Says:

  berita baik…. kitab injil vrsi bm dah dikeluarkan sptmana kata2 Dtk Idris Jala smlm. Jam jam nak, dahak bn takut bihi anih jd isu lasu tegu pili seng ateng anih, thats why dahak musang arahan pgeluaran bup anih ipet. Congrats! men dtk idris tentu ihak aleng myumbang kpd pbincangan marung bible anih…..

 4. nowmaica Says:

  Is there any official news on the release of the bible from the home ministry? this ppl is very unperdictable and no reason why they should ban our bible or any book with the christianity values printed on it. Lord Jesus show them the way and open up their eyes that they may see the truth. Hallelujah!

Comments are closed.


%d bloggers like this: