More Land for Sg.Asap Folk.

MIRI: The state government has finally agreed to give villagers at Sungai Asap Resettlement Scheme more land to build new houses and for farming after 15 years of persistent appeals.

The 15,000 villagers were resettled because of the Bakun Dam and they were originally given three acres of land each. However, they said the land had become insufficient as their families had grown and on top of that, it was not fertile.

Belaga assemblyman Liwan Lagang said the state government had come to the decision to give more land recently and surveying was being carried out by the Land and Survey Department.

“Earlier, this year, the Sungai Asap folk brought their appeal to the Prime Minister and the Chief Minister when they visited Sungai Asap. Now, the state government has approved the request.

“What the resettled folk also want is fertile land, not sandy or rocky land. The Land and Survey Department will determine the best plots of extra land to be allocated to them. These new land should be as near to Sungai Asap as possible,” he told The Star.

It is learned that the Sungai Asap folk, who are now living in 15 longhouses, had asked for at least 10 acres of extra land each.

Liwan, however, said the exact size of land to be given to them would be announced at the appropriate time.

“I cannot announce that yet but the size of land should be big enough for each family to carry out farming to earn a decent living. I hope the ground survey works can be completed fast and the land given to the families as soon as possible,” he said.

Liwan said the approval of additional land showed that the Federal and state governments cared for the people and that it fulfilled the promises made to them.         Source : The Star Sarawak.

9 Responses to “More Land for Sg.Asap Folk.”

  1. Abun Sui Anyit Says:

    Setelah membaca artikel ini, saya berasa sedih dan geram. Inilah yang dikatakan “tanah NCR kita yang Luas diberi sedikit kepada kita.”

    Maksudnya Tanah NCR orang Belaga yang beratus ribu hektar luasnya yang telah “dirampas”, diberi semula (kononnya kerajaan BN baik/prihatin), kepada rakyat Asap Belaga.

    Inilah akibat tidak BERJUANG HABIS-HABISAN mempertahankan tanah NCR dan MUDAH SANGAT dirampas oleh TAIB dan agen-agennya.

    Terbaru – tanah Kenyah Sambob “dirampas” oleh Syarikat PKTS. Sedih dan menyedihkan…..

  2. tuyang Says:

    jd wkl rkyat biar bjuang bnar2 dr hati yg tulus dan murni. Tanpa dipengaruhi olh nilai2 krg baik dpd pbodek, pngampu serta kroni2 yg mahukan manfaat ekonomi dan bisnes smata2. Mjdi wkl rkyat, perlu bebaskan diri dpd pengaruh org2 mcm ini barulah layak digelarkan wkl rkyat benar2 bkhidmat. Wkl rkyat yg tdk lokek, tdk bkira2 dlm sgala segi, tdk mmlh bulu, dan plg ptg siapa diri wkl rkyat sblum jd yb itulah yg spatutnya dan sharusnya dikekalkan… jangan mjd org lain slpas mmimpin….. hilang prinsip dan amalan yg baik…. fikir-fikirkanlah kerana rkyat sntiasa mmerhati dan mdengar

  3. Ake Kenyah Sambop Says:

    Hapuskan politik kotor dan penipuan BN Sarawak dan lebih-lebih lagi orang yang membela Taib. Tanah Sambop memang habis dan musnah sudah kena rampas dan rompak Taib dan sekutunya. Sayang sekali PRN lepas. Kalau ikutkan majoriti pengundi Sambop 90% vote for PKR. Just 10% vote for BN. Walau apapun, saya sebagai warga Sambop berharap sangat geng BN tewas dalam PRU akan datang. Undilah Abun Sui calon PKR Belaga. Kami perlukan orang macam anda.

  4. Ake Kenyah Sambop Says:

    Tak payah cakap banyak. Tanah kami sendiri sudah habis kena rosak oleh MPOB dulu. Sekarang KTS pula datang. Lepas ini siapa lagi. Kami orang Sambop mana mahu tingga? Ada YB pun macam tidak ada YB sahaja. Tidak pernah datang tengok nasib rakyat.Uma Sambop Silap hari bulan, biar mati demi maruah daripada mati di lembah hina. Tahniah Wing Miku dan yang lain kerana membuka laman blog belagakini ini. Semoga Tuhan mendengar usaha kalian semuanya. Kami sentiasa menyokong anda.

  5. Jan Bu kak Sayu Says:

    “bali biok maing tilo” mahu rampas tanah kita di belaga.geri malat miteng kuhung dahak anan?nunok loh?baru dahak jam itam pun hipun maruah.dahak kuman sin nak itam duwi telang tua.aiya.

  6. padan ulae Says:

    Kalau YB Liwan dapat cari tanah untuk orang Asap yang dekat2 bererti itu tanah hak adat orang Lepo’ Sambop sebelah hilr dan Lepo’ Seping sebelah hulu. hahahahaha…untungnya orang Asap dan kesian sama Lepo’ Sambop dan Lepo Seping. Soalannya sekarang ialah ADAKAH PATUT DAN ADIL ORANG ASAP DATANG KE SUNGAI BELAGA AMBIL TANAH ORANG KENYAH SUNGAI BELAGA. Saya minta Orang Asap balik ke tempat asal kamu orang sana lah…jangan takut itu kerajaan…hantam saja…that is your constitutional rights and native right also so why takut. Macam ‘jinun kelo deh kelo’ pah…apa sikit2 mau minta dari kerajaan. Itu you orang punya daleh kana so apa hal takut. Tanya boss PKR Sarawak yang paling mahil dalam isu NCR bukan BN…kan kerajaan selalu kalah di mahkamah.

    Nasihat saya kepada orang Sambop dan Seping mereka harus membantah mati-matian kalau tanah mereka di beri kepada orang di Asap. jangan setuju dengan cadangan seperti itu. Memberi tanah itu akan membawa padah kepada orang-orang asal di sungai Belaga. wait and see lah.

  7. tuyang Says:

    macam mana MU Simon abit msh nak sokong LL & BAJ jugakah kalau apa yg dikatakan olh sdara Padan tu benar??? Yg peliknya kalangan warga sambop bila plhraya msh juga mahu undi itu b-end… sdgkan kalau apa kita dgr byk juga mslh mereka ini yg gagal dislsaikan olh b-end.. Mcm mana MU’s bro-in law tu… diakan kroni mereka yb tu… apakah mereka tdk mahu ptahankan hak2 anak buah mereka… hak rkyat mereka???? Fikirlah, jgn slmanya dipdayakan olh pihak2 yg bkptngan ini…

  8. BeliaBelaga Says:

    Padan Ulae: betul apa kamu cakap. Memang kesian orang Sambop atau kenyah Sungai Belaga. Tanah mereka makin kurang dan tempat cari makan susah kerana orang ramai. Tapi jangan salahkan orang Asap sebab mereka semua orang baik yang sangat setia kepada kerajaan. Nasihat saya, kalau orang Asap diberi Geran tanah patut orang Sambop diberi dulu baru adil. Jadi tanah yang diluar daripada tanah Sambop baru boleh diberikan kepada orang Asap. Nanti nilai tanah orang Asap lebih baik daripada orang Sambop punya tak patut. Minta kroni BN usahakan atau undi akan datang jangan undi BN lagi bagi 0 terus barulah mereka dengar.

  9. ake orang datang sambop Says:

    last PRN bn belaga besar undi.. ada jugak sy dengar tanah2 di sambop.. bila saya tanya kenapa nak bkerjasama dengan kts/pusaka… jawabnya nanti, bukan ada orang nak usahakan tanah yang atas bukit sana…. bagi dorang untuk usahakan…ada juga untungnya… mungkin pada mu simon ada keuntungannya buat orang sambop….. kita pun tidak boleh tuduh juga… kalau tidak mahu di ambik orang, pjuangkanlah… kalau itu terang2 hak kamu orang.. jagalah betul2, usahakan…jangan saja cakap tanah tapi tak usahakan apa2… biar nampak hasil baru orang tak ambik macam tu saja.. mu simon pun banyak tanah juga

Comments are closed.


%d bloggers like this: