Villages concerned over mystery deaths

KUCHING: Villagers in the Bakun resettlement area are concerned about the possible occurrence of me-lioidosis and leptospirosis, two infectious bacterial diseases, in their area.

Bakun Community Safety Committee chairman Dr Elli Luhat said several “mystery deaths” had occurred in the area recently while a village headman was currently warded at the Bintulu hospital.

“The symptoms appear similar to melioidosis, which is an infectious disease caused by bacteria in contaminated water and soil.

“A few local people have died mysteriously in the past. As for the penghulu, I understand he collapsed last week and was rushed to Bintulu hospital where he is very ill,” he told reporters here yesterday.

Dr Elli added that another disease the villagers suspected of occurring in the area was leptospirosis, or rat urine disease.

“I was made to understand that it could be the cause of several deaths in Bakun,” he said.

Dr Elli appealed to the authorities to identify the cause of the deaths in Bakun and whether there was indeed any occurrence of melioidosis and leptospirosis in the area.

“We are not sure about the diseases, so we want to alert the authorities and call for action,” he said, adding that the mystery illness was a nagging concern faced by the villagers.

Meanwhile, Environment and Public Health Minister Datuk Seri Wong Soon Koh said there was no outbreak of melioidosis or leptospirosis in the state.

“Every year we have one or two cases. This is nothing unusual,” he said when contacted, adding that the Health De-partment would look into the matter.                                                Source : The Star Sarawak.

16 Responses to “Villages concerned over mystery deaths”

  1. tuyang Says:

    ha… apalagi LL & DBAJ bgeraklah segera… jangan tunggu mslh kian kusut dan rumit. Kmungkinan benarnya apa yg dikatakan dlm ulasan di atas… bukan tahun ini saja kita telah dgar pasal virus/bkteria ini… sejak dr tahun lpas dah. Jangan ada pihak yg cuba selindungi fakta…. Jika benar pernah ada kes dr daerah belaga… ini tmsuk penempatan smula sg asap/koyan… pihak2 bwajib perlu turun padang sesegera boleh utk mcari punca dan mmantau keadaan. Jbt Kesihatan bhg kapit dan belaga perlu mlakukan tdkan pantas utk mhindari ssuatu lbh buruk akan blaku.

  2. belagakini Says:

    Ketua masyarakat kita (Penghulu Musa Talik) masih terlantar kaku di ICU Hospital Bintulu. Hasil diagnosis awal menunjukkan beliau diserang Bekteria Tanah (Meliodosis). Belagakini pada 29 july 2010 tahun lalu melaporkan kemungkinan penyakit Meliodosis dirahsiakan di Bakun. Teryata memang benar, kenapa penyakit ini dirahsiakan masih menjadi tanda tanya???

    Kalau tidak silap saya Portal Berita online Malasiakini juga pernah menyingkap masalah penyakit Meliodosis yang menyerang penduduk Belaga. Namun semua laporan ini dipandang sepi oleh pihak pemerintah.

    Kalaulah saya ada kuasa, saya akan minta bantuan pakar dari beberapa universiti tempatan dan antarabangsa untuk membongkar semua misteri yang membigungkan ini. Pada saya keselamatan dan kesihatan penduduk Bakun lebih utama berbanding politik dan bisness.

    Apakah rakyat belaga harus terus membisu dan hanya menanti bakteria maut ini menjemput kita.????

  3. Padan Ulae Says:

    BELUM KENA BELUM TAU SUDAH KENA BARU TAU. Lambat sudah sudah orang Belaga. Kita rakyat Belaga harus berfikir…politik-politik juga tapi kalau kena mengena dengan ….penyakit meliodosis janganlah sokong BN semata-mata nak sokong dan kutuk pembangkang semata mengutuk. Yang MATI bukan BN atau pembangkang…yang MATI adalah orang BELAGA. Ramai sudah orang Belaga mati kena meliodiosis. Jangan berfikiran macam itu PBB youth wing Belaga…cakap pembangkang akan salah guna isu tersebut….dont be stupid my friend. Belum kena belum tau sudah kena baru kau tau.
    Saya minta YB Liwan dan YB Billy segera bertindak supaya meminta Kementerian Kesihatan …buat kerja on the groundlah….sedia orang Belaga on how to prevent themselves..at leats orang kita bersedia……..Hospital Bintulu sudah dinaiktarafkan sebab berita Meliodosis tersebar di seluruh dunia dalam setahun yang lalu….semua hospital di Bintulu, Sibu, Kapit dan termasuk klinik di Belaga…doktor atau dresa tak dibenar buat…diagnosis yang ada nama meliodosis….supress by kerajaan sarawak kot. Ini kita punta HAK to good health and safety….mari kita sama2 bersuara meminta kerajaan bertindak.
    MELIODOSIS IS A KILLER VIRUS SO DONT FOOL AROUND WITH IT.

  4. Belagakini Says:

    Mysterious deaths in Bakun Dam area
    Joseph Tawie
    | August 1, 2011

    Despite being notified of several mysterious deaths in the Bakun area, the Sarawak Health Department has done nothing.

    KUCHING: Ten people who were hired by the Sarawak Forest Corporation (SFC) to “save” animals from being drowned, following the impoundment of the Bakun Dam, are now dead.

    The dam was impounded in October last year. The 10 dead were allegedly killed by a mysterious disease.

    Although the Health Depatment has been notified, it has done nothing, Bakun Community Safety Committee chairman Dr Ellie Luhat said today.

    Luhat said the latest such death was 28-year-old Larry Kiding, a SFC worker who worked on the project.

    Kiding’s father, Jugah Anak Kudi, told FMT that his son fell gravely sick after returning from Bakun Dam.

    “We sent him to the hospital, but the hospital did not know what caused his sickness. We sent him to a private clinic. Again, we were told that the doctor could not determine what made him sick.

    “Two days later he passed away,” said Jugah.

    Angry and dissatisfied, Jugah asked for a post-mortem to be conducted on his son.

    According to him, the doctors again could not determine the cause of his death.

    The death of Jugah’s son came to light after Luhat called for an investigation into the death of the 10 SFC workers.

    He believes they could have been exposed to infectious and deadly diseases such as melioidosis and leptospirosis (known locally as ‘penyakit kencing tikus’).

    “So far 10 persons have died from the mysterious diseases and a number of others have been infected,” said Luhat.

    Also in critical condition is the village penghulu (chief) who is in Bintulu Hospital.

    More deaths

    The penghulu was transported to the Bintulu Hospital when he collapsed during the recent visit of Deputy Chief Minister Alfred Jabu Anak Numpang to the dam.

    “They (the 10 workers) were involved in moving large animals from the Bakun Dam water catchment area to higher ground and fell sick upon completion of the work.

    “There have also been several mysterious deaths over the years in that area including a cousin of mine.

    “Because of this, we want the government to confirm and identify the diseases, so that immediate and remedial actions can be taken.

    “This may include vaccination,” Luhat said.

    Melioidosis is caused by a bacterium (burkholderia pseudomailei) found in soil, rice fields and stagnant waters.

    Victims acquire the disease when the contaminated soil comes in contact with an abraded area of the skin.

    Leptospirosis is caused by bacteria called spirochete and is transmitted through contact with infected soil or water.

    Angry ‘spirits’

    Luhat, who is a retired Sarawak Timber Development Corporation (STIDC) officer, has been actively involved in the dam.

    He believes that the change of biodiversity could have resulted in the spread of the diseases.

    Local people believed that the “spirits” of the jungles are angry over the contruction of the dam and the destruction of the surroundings.

    They believed their dead ancestors are also angry that their graves (pendam) have been submerged by the dam water.

    Luhat said that he is sending letters to the relevant authorities to alert them of the mysterious deaths.

    “These diseases can affect the tourism industry apart from the lives of the workers and the local people.

    “The diseases can also affect the government’s plan to introduce aquaculture of ‘empurau’ which is Sarawak’s most famous and expensive fish,” he said, adding that the death of several tonnes of fish early this year could have been due to these diseases.

    Luhat also wants the road from Bintulu to Bakun to be repaired as this is essential in the event of emergency.

    Previously, it took slightly over two hours to travel by road to Bakun.

    “But now it takes four or five hours, because of so many potholes caused by timber trucks,” he said.

  5. Belagakini Says:

    Asapkoyan2u amat berbangga dengan pembukaan klinik kesihatan Belaga yang baru pada 1.8.2011 yang lalu. Beliau juga meminta agar kerajaan bermurahati memberi seorang doktor kepada 22,000 penduduk Belaga.

    Asapkoyan2u nampaknya ketinggalan zaman, kerana pada tahun 1957 nisbah doktor kepada penduduk ialah 1:8,229 dan 1:1,145 pada 2007. Manakala kerajaan berharap supaya pada tahun 2013 menjadi 1:600. Jika mengikut nisbah ini maka Belaga layak untuk mendapat 20 orang doktor. Asapkoyan2u jangan cakap ikut sedap mulut saja. Baca dan selidiklah sikit. Orang Belaga bukan semuanya bodoh, ada faham ka???

    Kerana ada orang yang bodoh sebegini menjadi pendukong dan penyokong kerajaan maka kerana itulah kita di Belaga tiada hospital. Sebab bila mereka cakap dengan pihak atasan, maklumat yang mereka beri dan tuntut masih ketinggalan zaman.

    Dengan merebaknya banyak penyakit di belaga ketika ini (meliodosis dll) maka ada kes yang kuat untuk membina sebuah hospital di tebingan empangan Bakun. Justeru boleh menggalakkan pelancongan kesihatan.

  6. tuyang Says:

    saya stuju dgn ulasan blogger. Kpd LL & DBAJ… khususnyalah… btindak sgera… lapor keadaan yg dilihat aneh atau pelik di kws kita di belaga apabila mlibatkan kmatian dr kws tsbut ini mlbatkan kmatian yg dianggap misteri. Jangan pula mdukung dan myokong ssuatu yg mahu disembunyi faktanya olh pihak atasan kerana isu ini telah lama didengar sbnarnya sejak bbpa thn ini. Sila minta atau hantar surat kpd pihak jbt kshatan tdekat spt kapit atau btlu atau plg efektif hantar terus kpd mteri kshatan.

  7. BeliaBelaga Says:

    Saya amat setuju dengan puak yang amat prihatin dengan masalah orang Belaga spt Belagakini, Tuyang dll. Saya tahu they are not opposition group spt yang dicop oleh Asapkoyan2U dan pengikut atau YB sendiri. Kita mau pihak yang bertanggungjawab untuk memainkan peranan demi kepentingan dan kebajikan masyarakat Belaga. Nampaknya apa yang berlaku sekarang spt apa yang pernah dikatakan oleh Dalai Lama “The law of action and reaction is not exclusively for physics. It is also of human relations. If i act with goodness, i will receive goodness. If i ac with evil, i will get evil”. Sebab itu kita harap semua yang dilakukan di tempat kita dibuat dengan baik…agar kita semua tidak menerima yang tidak baik….harap YB dan orang merasa bertanggungjawab fikirkan dengan baik…..

  8. tuyang Says:

    apa yg disedari saya, apabila bkaitan dgn isu2 yg dirasakan amat ptg utk diberi phatian bkaitan kbajikan/kesihatan keseluruhan rkyat belaga puak2 yg pro-b-end ni smcm enggan bsuara tetapi apabila bkaitan dgn hal2 bkaitan isu yg seolah2 mberi klbihan kpd perahu dimana dia myokong, sbg cth amat jelas, isu vdeo bdoh sblum ini, beria-ia sgt asapkoyan2u khasnya meuar-uarkan cerita kotor dan bdoh tu. Apa yg saya phati blogger itu cuma suka dgn cerita2 kotor serta jijik saja. Sepatutnya apabila ada isu spt ini lah dia perlu menyalak dan menyalak kpd insan2 yg amat disokongnya agar mereka segera btindak dgn bhubung langsung dgn pihak bwjib spt kemnterian kshatan & Jbt kshtan tdekat….. kalau betul mahu jd hero, lakin, atau apa gelaran skalipun buatlah pd stiap hal2 yg bkaitan dgn kbjikan serta kshatan rkyat blga, bukan bterusan mjd pbdek.

  9. Belagakini Says:

    KUCHING: State Health director Dr Zulkifli Jantan put an end to speculations on mysterious diseases and curses from angry spirits in the Bakun area by confirming that three deaths reported in the Bakun area recently were caused by melioidosis and leptospirosis in a press statement yesterday.

    A news portal claimed the people of Bakun believed that the deaths were caused by spirits of the jungle who are angry over the construction of the dam and the destruction of the surroundings.

    They also believed that their dead ancestors are also very angry that their graves have been submerged by the dam water.

    Dr Zulkifli added that the claim by the news portal that ten people hired by the Sarawak Forestry Corporation (SFC) to save animals from being drowned following the impoundment of the Bakun Dam had died from the mysterious disease was wrong.

    He clarified that the ten fatalities were actually the total number of people in the state who died from melioidosis and leptospirosis from January to July
    23.

    The online report said that the latest victim of the disease was one Larry Kiding, a 28-year old SFC worker who worked on the project.

    The father of the deceased, Jugah Kudi was quoted to have said that his son fell gravely ill after returning from Bakun Dam and died two days later.

    Besides the Bakun area, two fatal cases from melioidosis were reported in Kapit and one fatal case reported in Tatau.

    Apart from the deaths reported in Bakun area, one fatal case was reported in Kuching, Sri Aman, Betong and Limbang during the same period.

    “To date, two clusters have been reported on melioidosis, namely in Bakun Hydroelectric project (Belaga) and the second was in Iron Wall Logging Camp in Kapit,” said Dr Zulkifli.

    There were 31 cases of positive melioidosis detected in Sarawak since the beginning of the year to July 23 compared to 343 reported cases in 2010.

    As for leptospirosis, there were 51 positive cases reported from the beginning of the year to July 23 compared to 49 total cases last year.

    Dr Zulkifli disclosed that under the Preventive and Control of Infectious Disease Act and Regulations 1988 might close the contaminated areas or sources of the diseases.

    “We will alert the public regarding the possible hazards from the contaminated area. Health hazard warning signage will be erected in specific areas that are confirmed to be sources of infection,” he said.

    He added that the department was giving health education talks on the two diseases to the public.

    Dr Zulkifli also advised members of the public who were at risk to seek treatment early if they had symptoms such as fever, cough, chest pain, body ache, chronic ulcer/wound and had a history of exposure to outdoor water. …..Borneo Post Online 3.8.2011.

  10. Belagakini Says:

    Kematian misteri 10 pekerja SFC di Bakun
    Dhia Daniel
    | August 3, 2011

    Penduduk tempatan percaya kejadian berlaku akibat perbuatan ‘penunggu’ di kawasan Empangan Hidroelektrik Bakun.

    BELAGA: Kematian 10 pekerja ‘Sarawak Forestry Corporation’ (SFC) yang terlibat dalam operasi memindahkan binatang liar yang tinggal di kawasan yang hampir ditenggelami takungan air empangan Bakun kini dianggap satu kejadian misteri.

    Ketika pihak berkuasa belum dapat mengesahkan sama ada punca kematian itu akibat kencing tikus, penduduk tempatan pula percaya kejadian berlaku akibat perbuatan ‘penunggu’ di kawasan Empangan Hidroelektrik Bakun.

    Kes terbaru membabitkan seorang pekerja SFC, Larry Kiding, 28, yang tiba-tiba jatuh sakit selepas menyertai operasi memindahkan binatang liar yang tinggal di kawasan yang hampir ditenggelami takungan air empangan Bakun.

    Doktor yang melakukan bedah siasat ke atas Larry sehingga kini belum dapat mengesahkan punca kematian pekerja SFC itu dan perkara ini mencetuskan kebimbangan pelbagai pihak.

    Selain 10 pekerja SFC yang dilaporkan telah terkorban, kini seorang ketua masyarakat dari Sungai Asap di Belaga pula dilaporkan sakit tenat dan dikatakan mengalami simtom yang sama.

    Lebih 10,000 penduduk, terutama golongan Pagan, percaya ‘penunggu’ mengamuk akibat kemusnahan alam sekitar yang berlaku ekoran pembinaan Bakun.

    “Penunggu sudah memberi amaran awal tahun ini apabila ratusan tan ikan ditemui mati di Bakun dan apabila tiada sebarang tindakan dilakukan, kini ia meragut nyawa manusia,” kata Jok Ngau.

    Jok, 54, yang bekerja sendiri memberitahu, beberapa amaran yang hanya difahami penduduk setempat telah ‘dikeluarkan’ penunggu namun kerja-kerja penakungan air tetap diteruskan tanpa mempertimbangkan pendapat dan sensitiviti penduduk.

    “Kita di sini masih tinggal di dalam hutan dan beberapa ‘peraturan alam’ perlu dipatuhi supaya semangat atau penunggu itu tidak mengamuk,” tambahnya.

    Selain kematian misteri serta berpuluh-puluh tan ikan yang dijumpai mati di Bakun, beberapa fenomena ganjil juga berlaku sebelum dan selepas bermula operasi penakungan air Bakun.

    Penduduk setempat memberitahu haiwan liar di kawasan itu berkelakuan ganjil selain berlaku musim kemarau luar biasa serta

    longgokan kayu hanyut yang menyebabkan Sungai Baleh dan Rajang seperti longkang sumbat.

    Ketika isu ini hangat diperkatakan, Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Bakun Dr Ellie Luhat pula mencetuskan kontroversi dengan menuduh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak berbuat apa-apa untuk menyiasat punca penyakit misteri itu.
    ….. Free Malaysia Today.

    • padan ulae Says:

      Belagakini mungkin sampai 100 orang sudah mati dari Belaga ho. Cuba you hitung dari tahun 2000. mana semua pekerja-pekejra asing yang kena penyakit meliodosis dulu lah…ada rekod kah? Pergi setiap rumah panjang tanya saudara mara mereka yang sudah meninggal. Saya kira-kira ada ho. jangan cakap 10 orang sahaja ho. Penyakit ini sudah wujub lebih awal lagi tetapi kita ‘action tidak mau tau’…sikap kurang baik.

  11. tuyang Says:

    apa yg kontroversinya… itu gesaan hsl keperihatinan Dr elllie agar pihak bkuasa sgera btindak… Apa kbr 2 yb itu…. diam saja ke

  12. padan ulae Says:

    Sebenarnya kes penyakit Meliodisosis ini sudah disebar luas tetapi terlalu ramai orang yang bijak dan pandai-pandai bodoh macam asakoyan2u yng sengaja menutup telinga, menutup mata, menutup mulut (mana lagi dia tutup) tidak mahu tahu apa yang berlaku. So betul lah kata-kata di atas khasnya BELUM KENA BELUM TAHU SUDAH KENA BARU TAU. Saudara Belagakini orang yang paling berani dan bijak di antara kita rakyat di Belaga dan beliau membuat ‘statement’ yang ada fakta bukan hantam sembarang macam itu asapkoyan2u, jaguh kampung lah budak tu. Kita berjuang bukan semata-mata kerana politik tapi kerana mahu bersaing dengan kaum lain dan kawasan lain di negeri Sarawak so kita mesti mendorong semua rakyat Belaga berjuang macam kita lah. Maju Belaga.

  13. tuyang Says:

    Sepatutnya org yg paling lantang bsuara mgenai isu ini kpd pihak atasan adalah 2 org iaitu wkl rkyt, 1 adun, 1mp. Tapi adakah ada statement dpd ke2nya dipaparkan di mdia sptmana yg tlh diusahakan olh sdara ellie luhat??? Gesaan dan desakan itu ptg agar pihak bkuasa plu mhantar 1 kumpulan pakar ke kws kita utk mmantau serta mkaji apa punca sbnar bukan asyik mahu mmkrkan bisnes dan kantau lain saja. Jangan tunggu lbh ramai mangsa di sana, ini bukan ‘mara’ tahu….

  14. Ikom Says:

    Tolong maju kan sg.asap

  15. Ikom Says:

    Kami sangat berharap kes-kes tdk akn berlaku d sg.asap

Comments are closed.


%d bloggers like this: