Illegal loggers protected by gangsters harvesting logs and creating fear for the past 10 months

They have brought in heavy machinery, tugboats, speedboats and longboats to the area. – Representative of Community leaders – Photo Edit by Roystein Emmor

BINTULU: Illegal loggers and gangsters have been harvesting logs illegally and with impunity at Bakun lake for the past 10 months, disturbing and hampering the daily collection of debrisin it.

The presence of these outsiders has created fear among locals looking for fish, wild animals and other jungle produce to make a living.

Representatives of the Orang Ulu in Belage led by Pemanca Umek Jeno, Pemanca Tony Kulleh and Pemanca Ajang Sirek expressed concern over the possibility of untoward incidents occurring among the local people or between rival business groups involved in this illegalactivity.

They urged the government to act immediately – through its enforcement and security agencies – against rampant illegal logging activities being carried out by these outsiders around the Bakun lake area.

“They have brought in heavy machinery, tugboats, speedboats and longboats to the area and some even engaged well-armed ‘gangsters’ for protection and to threaten others,” they said. Another complaint from local residents is logs from the illegal logging often cause log jams at the jetty near the dam site, said the leaders.

“We hope the authorities concerned will act fast and put a stop to this as it is not good for the district and can jeopardise the safety of residents involved in site clearing for fish-farming projects in the lake.

“Some locals who do the clearing for fish farming complain that they were forced to sell the logs they fell to these so-called Bakun gangsters.”

by Yunus Yussop, reporters@theborneopost.com. Posted on August 23, 2011, Tuesday

Advertisements

8 Responses to “Illegal loggers protected by gangsters harvesting logs and creating fear for the past 10 months”

 1. belagakini Says:

  Kegiatan Gangsterime di Bakun telah berlaku sebaik saja proses penakungan di empangan Bakun bermula bulan oktober tahun lalu. Kumpulan ini bukannya asing, sebelum ini mereka juga bergerak dan beroperasi di sekitar Sg.Asap. Namun tiada apa yang dapat kita lakukan. Mereka bukan sahaja dilindungi oleh ketua masyarakat di Bakun sahaja, malah mereka juga dilindungi oleh pihak berkuasa. Ada dakwaan pihak atasan polis,perhutanan,SPRM dan ahli-ahli politik telah mereka kuasai. Sebagai rakyat biasa apa yang boleh kita buat.

  Saya menjangkakan mereka bukan sahaja berniat untuk mencuri dan menguasai perniagaan balak sahaja, malah mereka juga merancang untuk menguasa segala kegiatan di tasik bakun. Sejauh yang saya ketahui, daerah Belaga adalah syurga bagi kegiatan jenayah pembalakan dan alam sekitar. Mengambil contoh kegiatan pembalakan yang dilakukan oleh syarikat Shin Yang yang beroperasi hingga ke sempadan indonesia. Mereka mendirikan 3 buah kilang memproses papan lapis dengan menggaji 10 ribu pekerja indonesia. Persoalannya adakah pekerja yang mereka gajikan ini sah dan turut dibiometrikkan???

  Kenapa kilang sedemikian tidak didirikan di kaki tangga penduduk Sg.Asap atau Belaga supaya mereka juga dapat manfaat.??? Satu lagi maklumat yang saya ketahui, syarikat ini ada membina penjara sendiri untuk mengurung pihak-pihak yang menceroboh atau memasuki kawasan pembalakan mereka tanpa kebenaran. Penduduk tempatan yang ingin memasuki kawasan pembalakan mereka untuk berburu akan berurusan dengan kumpulan Gangster yang menjaga pintu masuk ke kawasan pembalakan.

  Rakyat Belaga harus bangkit dan menentang pencerobohan ini. Kita harus bangkit untuk menewaskan rejim Taib Mahmud dalam pilihanraya yang akan datang, supaya kita dapat menghalau kumpulan penjenayah alam sekitar ini. Kita harus berazam untuk memperolehi semula tanah pusaka kita.. Sederlah wahai kita anak Belaga. Janganlah kita memuji YBYB kita sebagai baik, dengan demikian samalah kita memuji Taib sebagai yang terbaik.

 2. Bloody Hell Taib Mahmud Says:

  Semua gangster itu adalah anak didikan Gangster Taib Mahmud. Taib Mahmud adalah Bos besar Gangster Sarawak.

 3. padan ulae Says:

  Mana ada gangster di Belaga. Itu cakap saja. Kan orang Belaga baik-baik semua. Pencuri, perompak, penyamun, penipu dan samseng tidak ada di Belaga. Kan orang Belaga banyak orang kristian dan orang kristian tidak percaya dengan cara-cara jahat macaM ini. YB-YB, Temenggong, Pemanca2, Penghulu2 dan ketua kaum2 kebanyakan orang kristian yang kuat sembahyang so ‘isu samseng’ ini tidak sepatutnya berlaku di Belaga sama sekali. Kita mesti selidik sedikit dimana kah punca semua ini datang?
  1. Daerah Belaga sudah di jaul oleh YB2, Temenggong, Pemanca2, Penghulu2, ketua kaum2 dan rakyat amnya. Bagaimana? Kan kita biar orang luar masuk ke kawasan kita secara ‘FOC’…pembalakan, perladangan dan empangan…semua ini kita menjemput orang dari luar masuk. Undi lagi BN. So adat samseng bukan adat kayan-kenyah tetapi adat cina. Kita sokong BN kita mahu orang luar masuk. Kita jual wilayah kita, maruah kita dan adat kita.

  2. Tengok KTS, Shin Yang, Samling, Ekran, Rimbunan Hijau dan banyak lagi. Siapa di antara syarikat ini tidak pakai samseng?

  3. Sebab kita jual daerah kita dan hak kita kepada orang luar biarlah samseng menguasai daerah Belaga. orang maren kehilangan kuasa sebab mereka sendiri sudah jual Belaga dengan BN dan samseng.

  Nasihat saya jangan bisinglah. Biar samseng cuci itu bakun kalau syarikat Wargana (mungkin salah nama) tidak mampu cuci itu sampah. MAJU BELAGA SAMSENG BERKUASA.

 4. arif Says:

  Bismillahirrahmannirrahum

  Salam sejethera saudara saudari budiman,
  Kami lafas dengan Kalimah Bismillahirrahmanirrahim, bermohon kemampunan,perlindungan dengan Pertolongan Allah Maha Perkasa Lagi Maha Bijaksana, Pencipta Langit Dan Bumi, jin dan manusia. Sesungguh Allah S.W.T Yang Maha Adil Lagi Maha Penyayang.

  Ketamadunan Hak Mutlak kedaulatan Masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs dan Penan amat keunik mempunyai keunikan dan martabat tertinggi Adatresam (Undang) merupakan roh roh equiti hak mutlak masyarakat telah mengikatkan piagam Undang Undang orde dunia mengariskan keistemewaan hak mutlak setiap pewaris generasi Masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs adalah pihak berhak walau seinci sekalipun bagi setiap penjuru hasil mahsul khazanah kekayaan bumi adatresam dikawasan Bumi bertuah di kawasan seluas 19,403.2 KM.Persegi di Baluy dengan lokasi berpusat perut benua Borneo.

  Dalam isu menegakkan keagungan hak mutlak secara hukum (AdatResam) menikmati melimpah ruah bagi semua lapisan masyarakat dengan berbilangan adatresam serta anutan agama kepercayaan Kayans Kenyahs dan Kajangs dan Penan. Hendaknya rezeki rezeki berkenaan dapat kita agih dengan saksama secata merata bagi kemaslahan masyarakat kita.
  Ini perkara pokoknya kedaulatan hak hak adatresam, kepercayaan, tradisi penghuni Kayans kenyahs dan Kajangs di bumi diBaluy samada hasil khazanah rezeki datangnya dari atas muka bumi,diperut bumi, sungai-sungai dan dikelilingi dengan ruang udara yang nyaman di Benua Borneo.
  Sebagai benteng kekuatan, maruah dan martabat masyarakat Kayans Kenyahs dan kajangs termasuk penan di bumi di Baluy, selagi generasinya wujud dan manusianya masih wujud dan selagi itu tidak sampai hari kiamat lagi, sebagai perkara pokok itu sebenarnya membezakan diri mereka dengan masyarakat yang pendatang, adat dan budaya asing, syarikat asing dan masyarakat luar Negara. Perkara itu mudah sahaja hendak bezakannya.

  Itu makanya, ketinggian kedaulatan martabat adatresam (undang) masyarakat itu amat mustahak dan penting menjadi roh dalam badan masyarakat itu sendiri (Roh equiti) sebagai benteng utama telah dipegang oleh keturunan tok nenek moyang Masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs di Baluy sejak sekian lama wujud pada awal 1800, 1900 sehingga hari ini ke abad 21 ini.

  Sistem perundangan dan pentadbiran termaktub dalam sistem aristocrat monarchy Laja asal Kayans kenyahs dan Kajangs merupakan daulah memperkasa kedaulatan adatresam termaktub dalam roh equiti dan kekuatan mutlak kepada setiap suku kaum dan masyarakat Kayans Kenyahs dan Kajangs itu sendiri di dalam ketamadunan manusia sejagat hari ini yang banyak mempengaruhi Tanah adatresam, kepercayaan dan Tradisi Masyarakat kayans, kenyahs dan kajangs dan Penan di Kawasan Bumi di Baluy.

  Oleh sebab itu, kami berasa terpanggil untuk berkongsi pandangan bersama saudara saudari budiman setelah terbaca banyak keluhan keluhan masyarakat terpampar dalam akbar dan blog, ini satu satunya kesedaran dikalangan masyarakat generasi hari ini sudah berani menimbulkan beberapa permasalahan masyarakat kepada pengetahuan umum untuk difikir-fikirkan.

  Kami amat prihatin dan tertarik membaca keluhan bekas DUN YB Nyipa Bato pernah berjuang isu lessen anjing suatu ketika dahulu hendak dicaj RM10 dan beliau minta kurang RM2.00., itu pun satu kejayaan bagi beliau. Dan keluhan beliau tentang berleluasa pencuri termasuk tong gas beliau di kawasan Pondok beliau di Bakun kena curi, nasib beliau amat malang, kesian Dato.

  Ahli Parlimen Ulu Rejang juga membawa isu “Jelatung” dan rumah terapung diatas takungan Bakun Dam baru baru ini begitu berleluasa bebas, Keluhan isu Penyakit Mystery dibangkitan oleh Elli Luhat, Isu Illegal Loggers dikuasa oleh ala operasi Gangster dan sehingga boleh mengwujudkan penjara sendiri dikawasan Pencerobohan kawasan lokasi pemBalakan dalam kawasan 69,000 hektar dibangkitkan oleh ketiga tiga PemancaUmek Jeno, Tony Kuleh dan Ajang Sirek, dan Tanah NCR untuk anak yang baru berkeluarga juga keluhan ditimbulkan oleh DUN Belaga YB Liwan Lagang, Isu bantahan Penan tentang sukat Tanah Adatresam Penan disekitar kawasan sungai LInau dan Murum, isu duit pembayaraan perkuburan dan pampasan masih dalam pertikaian, semua ini isu-isu yang membabitkan Hak Adtresam Masyarakat kayans kenyahs dan Kajangs selama ini penghuni bumi bersumpah di kawasan seluas 19,403.2 KM.Persegi di kawasan Baluy sejak kurun abat lamanya selama ini.
  Dalam Perkara berbangkit selama ini, Masyarakat Kayans Kenyahs dan Kajangs dan Penan tidak perlu risau kerana yang perlu risau iaitu pihak pihak yang melibatkan penguasahaan mereka keatas hak Tanah Adatresam dikawasan seluas 19,403.2 KM.Persegi dan Pentabdir pentadbir dibawah Kerajaan Sarawak pasti tahu semua pihak yang terbabit selama ini dan mereka mempunyai rekod-rekod individu-individu, syarikat-syarikat yang dibawa beri konsensi kawasan Tanah Adatresam kawasan untuk pemBalakan, kawasan Hak Tanah Adatresam untuk plantation kelapa sawit, kawasan tadahan air untuk Projek Bakun Dam dan semua ini mesti ada pegawai pegawai dan penguasa-penguasa yang mengeluarkan kelulusannya selama ini. Dan perkara seperti masalah berlaku memanglah, banyak pihak rasa terhina dan berasa diri mereka dizalimi, itu ada asam garam gara gara dalam berhadapan dengan berlumba lumba hendak kuasa?

  Isu Gangsters illegal logger tidak semestinya isu besar, mereka sekadar manusia biasa, jika benar ada pihak yang mengelar diri mereka kumpulan gangster cuba menguasai kawasan seluas 69,000 dikawasan takungan air di Baluy, itu untuk sekadar menakutkan manusia, supaya tidak siapa boleh sentuh mereka, itu anggappan mereka. Selagi tindakan mereka menyalahi undang2 negara, perbuat mencuri hasi khazananah kayu balak dalam kawasan takungan bakun dam, pasti pihak yang bertanggungjawab sudah buat laporan terutamanya Sarawak Hidro Sdn Bhd dan kontraktor dan rakan rakannya berhak memberi laporan kepada Kerajaan dan Masyarakat kayans, kenyahs dan Kajangs dan penans perkara yang berlaku.
  Lagi pun agensi-agensi kerajaan ditempatkan di neegri Sarawak sebagai pihak bertanggungjawab melaporkan kepadan Kerajaan Persekutuan jika kegiatan itu boleh menjejaskan keselamatan Negara. Perkara itu perlu diatas secara berkhidmah dan bijaksana. Dalam perkara Balak, satu-satunya produk keperluan dunia, apa sekalipun pengeluaran hasil balak dari Sarawak mahupun dari secara haram (illegal) di Kawasan takungan kawasan 69,000 hektars itu, pihak Pengarah Perhutanan Sarawak dan kerajaan Sarawak tidak terlepas dan perlu bertindak sebagai agensi Kerajaan dalam Persekutuan Malaysia untuk melaksanakan tugas-tugas mereka memberi laporan terperinci kepada Kerajaan.

  Dan pihak yang pugut hasil cukai dari Balak bagi pihak Kerajaan juga seharusnya memainkan peranan dan peka dalam isu itu, tak kan lah orang buat kerja haram itu dibenarkan untuk jual balak mereka, pasti ada yang membelinya yang tau sumber pengeluaran?

  Begitulah juga dengan pihak penguatkuasa Immigration pasti pantau pekerja pekerja yang keluar masuk dibawa kekawasan seluas 69,000 hektars itu pastikan setiap mereka diperiksa pass kerja mereka kerana itu penting untuk data keselamatan Negara. Dan pihak yang gagal melaksanakan tugasan mereka sebagai pegawai diamanahkan menjawat jawatan awam gagal pantau, melaksanakan kerja secara telus, kita ada badan pencegah rasuah, jika menjejaskan kesemalatan Negara kita ada pusakan kesalamatan Negara pasti akan pantau pergerakan dan kegiatan berlaku dikawasan terbabit.
  Isu yang paling berat belum diutarakan dan belum terjawab….bagai mana pula dengan keadaan tanah adatresam tembawai tembawai, tanah adetresam perkuburan dan beribu ribu jasad jasad mereka mereka tok nenek moyang-moyang telah disamadikan dan dikebumikan ditepi tanah Adatresam sepanjang kawasan bumi di baluy sudah dikandung tanah, tanah tembawai, tanah adatresam yang tengelam air lagi kini sudah dikandung air takungan bakun Dam? Ini pun Isu besar perlu diselesaaikan? apakah dosa mereka dan keturunan generasi mungkin terbiar dan ada dikalangan mereka mereka teraniaya, dinafikan dan dizalimi dan mungkin juga termasuk mereka-mereka yang mungkin menyuarakan banyak isu-isu selama ini pun juga teraniaya dengan keadaan tanpa disedari mereka.Ini isu pokok paling utama dan berat dipertimbangkan pihak pihak terbabit, kerana jika bukan pengorbanan dan jasa perjuangan mereka terdahulu, apalah ada pada generasi kayans kenyahs dan kajangs dan Penan pada hari ini di kawasan Bumi di Baluy?

  Begitu tinggi martabat dan nilai perkati jasa mereka Berjaya mengwujudkan system Aristocrat Monarchy mentadbir Undang Undang Adatresam Kayans Kenyahs dan Kajangs terdahulu, tidak lah kecoh seperti ini berbanding pada hari ini. Walaun Pun Mereka buta huruf, ketajaaman akal mereka berfikir lagi jauh matang dan mereka bersatu dalam banyak perkara terdahulu dan menghormati strata susunan tradisi masyarakat yang mengamalkan artistocrat Asal maren, Panyin dalam masyarakat tidak timbul pun masalah rumit seperti hari ini. Perjuangan mereka yang tidak ternilai itu berani berjuang habis habisan memeprtahankan martabat, maruah dan kedaulatan Adatresam Resam mereka terdahulu sehingga dihormati oleh pemerintah Asing dan lagi mahanya nilai perjuangan mereka sebelum ini.

  Kami penuh yakin, perkara perkara rumit dalam masyarakat kita perlu diatas secara bijaksana, dan jangan campurdukan pengaruh dan kefahaman politik, kefahaman mereka –ngo NGO, dan perlu berbalik hokum Adat Resam asal masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs di baluy, mungkin satu jalan terbaik akan mengatasi beberapa perkara rumit berlaku. Isu Isu mengarut Belaga oleh ketua ketua satu isu yang tidak ada bukti, Baluy dan buminya tetap mutlak wujud dan tidak perlu kita risau kerana perkara pokok dalaman masyarakat yang bertindak secara individu mengaut keuntungan peribadi, membawa masuk orang tidak berhak menceroboh kawasan baluy, jawapannya tetap terjawab oleh individu terbabit, baik dia digelar… YB, Temenggang, Pemanca, penghulu dan Ketua kaum, bagi saya perjawatan itu tidak salah, hanya yang salah orang yang menjawab jawatan itu yang menyalahguna kuasa dan kedudukan mereka. Mereka menjawat jawatan itu pun bukan free, mereka dibayar gaji, selagi mereka makan gaji secara perjawatan awam, adalah menjadi satu kesalahan jika mereka menyalah guna kuasa awam mereka untu terlibat bersama dan melindungi penjenayah, jika mereka berbuat demikian serupalah mereka dan tidak boleh diberi amanah menjaga kepenting dan bermain peranan dalam masyarakat dan tidak boleh menjawat perjawat awam di Negara ini. Itu bukan tempat mereka.

  Kami Yakin pihak Pentadbir dibawah Kerajaan Sarawak sepenuhnya bertanggungjawab dalam segala perkara berlaku selama ini di Kawasan seluas 19,403.2 KM persegi di bumi bersumpah di Baluy dan perlu memberi kerjasama sepenuhnya kepada Kerajaan Pusat yang diketuai oleh Perdana Menteri Malaysia yang kita kasihi. Semoga mendapat ilham yang bijaksana perlu mencari jalan terbaik penyelesaiaan dan perlu membuat pengauditan secara professional secara terperinci kerosakan dan kerugian tanah adateram NCR penghuni masyarakat Kayans Kenyah dan Kajangs dalam kawasan bumi seluas 19,403.2 KM.Persegi di Baluy supaya semua kerumitan dan isu isu yang berlaku untuk dilepgkapkan Laporan kepada Kerajaan Persekutuaan Malaysia supaya semua pihak pihak terbabit selama ini dipantau secara rapi oleh pihak berkuasa Kerajaan Persekutuan Malaysia untuk memantau keadaan yang berlaku dikawasan 69,000 hektars, dan dengan kerjasama oleh penguasa tempatan dan pihak agensi-agensi bertanggungjawab di bawah Kerajaan Negeri di Sarawak. Semua pihak perlu bertindalk telus dan perlu terbuka dalam mengatasi isu isu sebenar dan tidak perlu berselindung dan menunding jari. Dengan itu, pihak masyarakat Kayans kenyahs dan kajangs dan Penan perlu memberi kerja sama dengan Agensi berkaitan dan menjadi mata mata dan maklum segala maklumat laporan terperinci itu kelak demi dengan penyelesaian permasalahan itu sekurang-kurangnya menyelesaikan permasalahan berlaku secara terbaik.

  Kami menyeru agar Semua lapisan masyarakat setiap peringkat mesti bersatu teguh demi mengatasi apa juga kelemahan yang berlaku demi mengatasi kalutan berlaku selama ini. sudah sampai masanya kita mesti bersatu tidak kira lah kefahaman idelologi politik, latarbelakang kepercayaan, anutan agama, adatresam dan tradisi, tidak menghalang semua perkara diselesaikan secara bijaksana.

  Syukur Alhamdullilah, semperna BULAN RAMADHAN ini, kita mohon kepada Allah S.W.T supaya mendapat pertunjuk kearah kebaikan demi generasi yang akan datang dan perjuangan kita bersama mendokong kedaulatan dan Menjunjungi tinggi Perundangan Tertinggi dalam Persekutuan sebagai Pemeliharaan Penjaga dan Perlindung semua lapisan Masyarakat dan mengikatkan hak hak masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs sepertimana termaktub dalam Perlembagaan Persekeutuan Malaysia.

  Daripada: Lake Belawan Lirong Borak Baluy.(nick name)

 5. Lake Belawan Lirong Burak Baluy Says:

  Bismillahirrahmannirrahum

  Salam sejethera saudara saudari budiman,
  Kami lafas dengan Kalimah Bismillahirrahmanirrahim, bermohon kemampunan,perlindungan dengan Pertolongan Allah Maha Perkasa Lagi Maha Bijaksana, Pencipta Langit Dan Bumi, jin dan manusia. Sesungguh Allah S.W.T Yang Maha Adil Lagi Maha Penyayang.
  Ketamadunan Hak Mutlak kedaulatan Masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs dan Penan amat keunik mempunyai keunikan dan martabat tertinggi Adatresam (Undang) merupakan roh roh equiti hak mutlak masyarakat telah mengikatkan piagam Undang Undang orde dunia mengariskan keistemewaan hak mutlak setiap pewaris generasi Masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs adalah pihak berhak walau seinci sekalipun bagi setiap penjuru hasil mahsul khazanah kekayaan bumi adatresam dikawasan Bumi bertuah di kawasan seluas 19,403.2 KM.Persegi di Baluy dengan lokasi berpusat perut benua Borneo.

  Dalam isu menegakkan keagungan hak mutlak secara hukum (AdatResam) menikmati melimpah ruah bagi semua lapisan masyarakat dengan berbilangan adatresam serta anutan agama kepercayaan Kayans Kenyahs dan Kajangs dan Penan. Hendaknya rezeki rezeki berkenaan dapat kita agih dengan saksama secata merata bagi kemaslahan masyarakat kita.
  Ini perkara pokoknya kedaulatan hak hak adatresam, kepercayaan, tradisi penghuni Kayans kenyahs dan Kajangs di bumi diBaluy samada hasil khazanah rezeki datangnya dari atas muka bumi,diperut bumi, sungai-sungai dan dikelilingi dengan ruang udara yang nyaman di Benua Borneo.
  Sebagai benteng kekuatan, maruah dan martabat masyarakat Kayans Kenyahs dan kajangs termasuk penan di bumi di Baluy, selagi generasinya wujud dan manusianya masih wujud dan selagi itu tidak sampai hari kiamat lagi, sebagai perkara pokok itu sebenarnya membezakan diri mereka dengan masyarakat yang pendatang, adat dan budaya asing, syarikat asing dan masyarakat luar Negara. Perkara itu mudah sahaja hendak bezakannya.
  Itu makanya, ketinggian kedaulatan martabat adatresam (undang) masyarakat itu amat mustahak dan penting menjadi roh dalam badan masyarakat itu sendiri (Roh equiti) sebagai benteng utama telah dipegang oleh keturunan tok nenek moyang Masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs di Baluy sejak sekian lama wujud pada awal 1800, 1900 sehingga hari ini ke abad 21 ini.
  Sistem perundangan dan pentadbiran termaktub dalam sistem aristocrat monarchy Laja asal Kayans kenyahs dan Kajangs merupakan daulah memperkasa kedaulatan adatresam termaktub dalam roh equiti dan kekuatan mutlak kepada setiap suku kaum dan masyarakat Kayans Kenyahs dan Kajangs itu sendiri di dalam ketamadunan manusia sejagat hari ini yang banyak mempengaruhi Tanah adatresam, kepercayaan dan Tradisi Masyarakat kayans, kenyahs dan kajangs dan Penan di Kawasan Bumi di Baluy.
  Oleh sebab itu, kami berasa terpanggil untuk berkongsi pandangan bersama saudara saudari budiman setelah terbaca banyak keluhan keluhan masyarakat terpampar dalam akbar dan blog, ini satu satunya kesedaran dikalangan masyarakat generasi hari ini sudah berani menimbulkan beberapa permasalahan masyarakat kepada pengetahuan umum untuk difikir-fikirkan.
  Kami amat prihatin dan tertarik membaca keluhan bekas DUN YB Nyipa Bato pernah berjuang isu lessen anjing suatu ketika dahulu hendak dicaj RM10 dan beliau minta kurang RM2.00., itu pun satu kejayaan bagi beliau. Dan keluhan beliau tentang berleluasa pencuri termasuk tong gas beliau di kawasan Pondok beliau di Bakun kena curi, nasib beliau amat malang, kesian Dato.
  Ahli Parlimen Ulu Rejang juga membawa isu “Jelatung” dan rumah terapung diatas takungan Bakun Dam baru baru ini begitu berleluasa bebas, Keluhan isu Penyakit Mystery dibangkitan oleh Elli Luhat, Isu Illegal Loggers dikuasa oleh ala operasi Gangster dan sehingga boleh mengwujudkan penjara sendiri dikawasan Pencerobohan kawasan lokasi pemBalakan dalam kawasan 69,000 hektar dibangkitkan oleh ketiga tiga PemancaUmek Jeno, Tony Kuleh dan Ajang Sirek, dan Tanah NCR untuk anak yang baru berkeluarga juga keluhan ditimbulkan oleh DUN Belaga YB Liwan Lagang, Isu bantahan Penan tentang sukat Tanah Adatresam Penan disekitar kawasan sungai LInau dan Murum, isu duit pembayaraan perkuburan dan pampasan masih dalam pertikaian, semua ini isu-isu yang membabitkan Hak Adtresam Masyarakat kayans kenyahs dan Kajangs selama ini penghuni bumi bersumpah di kawasan seluas 19,403.2 KM.Persegi di kawasan Baluy sejak kurun abat lamanya selama ini.
  Dalam Perkara berbangkit selama ini, Masyarakat Kayans Kenyahs dan Kajangs dan Penan tidak perlu risau kerana yang perlu risau iaitu pihak pihak yang melibatkan penguasahaan mereka keatas hak Tanah Adatresam dikawasan seluas 19,403.2 KM.Persegi dan Pentabdir pentadbir dibawah Kerajaan Sarawak pasti tahu semua pihak yang terbabit selama ini dan mereka mempunyai rekod-rekod individu-individu, syarikat-syarikat yang dibawa beri konsensi kawasan Tanah Adatresam kawasan untuk pemBalakan, kawasan Hak Tanah Adatresam untuk plantation kelapa sawit, kawasan tadahan air untuk Projek Bakun Dam dan semua ini mesti ada pegawai pegawai dan penguasa-penguasa yang mengeluarkan kelulusannya selama ini. Dan perkara seperti masalah berlaku memanglah, banyak pihak rasa terhina dan berasa diri mereka dizalimi, itu ada asam garam gara gara dalam berhadapan dengan berlumba lumba hendak kuasa?
  Isu Gangsters illegal logger tidak semestinya isu besar, mereka sekadar manusia biasa, jika benar ada pihak yang mengelar diri mereka kumpulan gangster cuba menguasai kawasan seluas 69,000 dikawasan takungan air di Baluy, itu untuk sekadar menakutkan manusia, supaya tidak siapa boleh sentuh mereka, itu anggappan mereka. Selagi tindakan mereka menyalahi undang2 negara, perbuat mencuri hasi khazananah kayu balak dalam kawasan takungan bakun dam, pasti pihak yang bertanggungjawab sudah buat laporan terutamanya Sarawak Hidro Sdn Bhd dan kontraktor dan rakan rakannya berhak memberi laporan kepada Kerajaan dan Masyarakat kayans, kenyahs dan Kajangs dan penans perkara yang berlaku.
  Lagi pun agensi-agensi kerajaan ditempatkan di neegri Sarawak sebagai pihak bertanggungjawab melaporkan kepadan Kerajaan Persekutuan jika kegiatan itu boleh menjejaskan keselamatan Negara. Perkara itu perlu diatas secara berkhidmah dan bijaksana. Dalam perkara Balak, satu-satunya produk keperluan dunia, apa sekalipun pengeluaran hasil balak dari Sarawak mahupun dari secara haram (illegal) di Kawasan takungan kawasan 69,000 hektars itu, pihak Pengarah Perhutanan Sarawak dan kerajaan Sarawak tidak terlepas dan perlu bertindak sebagai agensi Kerajaan dalam Persekutuan Malaysia untuk melaksanakan tugas-tugas mereka memberi laporan terperinci kepada Kerajaan.
  Dan pihak yang pugut hasil cukai dari Balak bagi pihak Kerajaan juga seharusnya memainkan peranan dan peka dalam isu itu, tak kan lah orang buat kerja haram itu dibenarkan untuk jual balak mereka, pasti ada yang membelinya yang tau sumber pengeluaran?
  Begitulah juga dengan pihak penguatkuasa Immigration pasti pantau pekerja pekerja yang keluar masuk dibawa kekawasan seluas 69,000 hektars itu pastikan setiap mereka diperiksa pass kerja mereka kerana itu penting untuk data keselamatan Negara. Dan pihak yang gagal melaksanakan tugasan mereka sebagai pegawai diamanahkan menjawat jawatan awam gagal pantau, melaksanakan kerja secara telus, kita ada badan pencegah rasuah, jika menjejaskan kesemalatan Negara kita ada pusakan kesalamatan Negara pasti akan pantau pergerakan dan kegiatan berlaku dikawasan terbabit.
  Isu yang paling berat belum diutarakan dan belum terjawab….bagai mana pula dengan keadaan tanah adatresam tembawai tembawai, tanah adetresam perkuburan dan beribu ribu jasad jasad mereka mereka tok nenek moyang-moyang telah disamadikan dan dikebumikan ditepi tanah Adatresam sepanjang kawasan bumi di baluy sudah dikandung tanah, tanah tembawai, tanah adatresam yang tengelam air lagi kini sudah dikandung air takungan bakun Dam? Ini pun Isu besar perlu diselesaaikan? apakah dosa mereka dan keturunan generasi mungkin terbiar dan ada dikalangan mereka mereka teraniaya, dinafikan dan dizalimi dan mungkin juga termasuk mereka-mereka yang mungkin menyuarakan banyak isu-isu selama ini pun juga teraniaya dengan keadaan tanpa disedari mereka.Ini isu pokok paling utama dan berat dipertimbangkan pihak pihak terbabit, kerana jika bukan pengorbanan dan jasa perjuangan mereka terdahulu, apalah ada pada generasi kayans kenyahs dan kajangs dan Penan pada hari ini di kawasan Bumi di Baluy?
  Begitu tinggi martabat dan nilai perkati jasa mereka Berjaya mengwujudkan system Aristocrat Monarchy mentadbir Undang Undang Adatresam Kayans Kenyahs dan Kajangs terdahulu, tidak lah kecoh seperti ini berbanding pada hari ini. Walaun Pun Mereka buta huruf, ketajaaman akal mereka berfikir lagi jauh matang dan mereka bersatu dalam banyak perkara terdahulu dan menghormati strata susunan tradisi masyarakat yang mengamalkan artistocrat Asal maren, Panyin dalam masyarakat tidak timbul pun masalah rumit seperti hari ini. Perjuangan mereka yang tidak ternilai itu berani berjuang habis habisan memeprtahankan martabat, maruah dan kedaulatan Adatresam Resam mereka terdahulu sehingga dihormati oleh pemerintah Asing dan lagi mahanya nilai perjuangan mereka sebelum ini.

  Kami penuh yakin, perkara perkara rumit dalam masyarakat kita perlu diatas secara bijaksana, dan jangan campurdukan pengaruh dan kefahaman politik, kefahaman mereka –ngo NGO, dan perlu berbalik hokum Adat Resam asal masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs di baluy, mungkin satu jalan terbaik akan mengatasi beberapa perkara rumit berlaku. Isu Isu mengarut Belaga oleh ketua ketua satu isu yang tidak ada bukti, Baluy dan buminya tetap mutlak wujud dan tidak perlu kita risau kerana perkara pokok dalaman masyarakat yang bertindak secara individu mengaut keuntungan peribadi, membawa masuk orang tidak berhak menceroboh kawasan baluy, jawapannya tetap terjawab oleh individu terbabit, baik dia digelar… YB, Temenggang, Pemanca, penghulu dan Ketua kaum, bagi saya perjawatan itu tidak salah, hanya yang salah orang yang menjawab jawatan itu yang menyalahguna kuasa dan kedudukan mereka. Mereka menjawat jawatan itu pun bukan free, mereka dibayar gaji, selagi mereka makan gaji secara perjawatan awam, adalah menjadi satu kesalahan jika mereka menyalah guna kuasa awam mereka untu terlibat bersama dan melindungi penjenayah, jika mereka berbuat demikian serupalah mereka dan tidak boleh diberi amanah menjaga kepenting dan bermain peranan dalam masyarakat dan tidak boleh menjawat perjawat awam di Negara ini. Itu bukan tempat mereka.
  Kami Yakin pihak Pentadbir dibawah Kerajaan Sarawak sepenuhnya bertanggungjawab dalam segala perkara berlaku selama ini di Kawasan seluas 19,403.2 KM persegi di bumi bersumpah di Baluy dan perlu memberi kerjasama sepenuhnya kepada Kerajaan Pusat yang diketuai oleh Perdana Menteri Malaysia yang kita kasihi. Semoga mendapat ilham yang bijaksana perlu mencari jalan terbaik penyelesaiaan dan perlu membuat pengauditan secara professional secara terperinci kerosakan dan kerugian tanah adateram NCR penghuni masyarakat Kayans Kenyah dan Kajangs dalam kawasan bumi seluas 19,403.2 KM.Persegi di Baluy supaya semua kerumitan dan isu isu yang berlaku untuk dilepgkapkan Laporan kepada Kerajaan Persekutuaan Malaysia supaya semua pihak pihak terbabit selama ini dipantau secara rapi oleh pihak berkuasa Kerajaan Persekutuan Malaysia untuk memantau keadaan yang berlaku dikawasan 69,000 hektars, dan dengan kerjasama oleh penguasa tempatan dan pihak agensi-agensi bertanggungjawab di bawah Kerajaan Negeri di Sarawak. Semua pihak perlu bertindalk telus dan perlu terbuka dalam mengatasi isu isu sebenar dan tidak perlu berselindung dan menunding jari. Dengan itu, pihak masyarakat Kayans kenyahs dan kajangs dan Penan perlu memberi kerja sama dengan Agensi berkaitan dan menjadi mata mata dan maklum segala maklumat laporan terperinci itu kelak demi dengan penyelesaian permasalahan itu sekurang-kurangnya menyelesaikan permasalahan berlaku secara terbaik.

  Kami menyeru agar Semua lapisan masyarakat setiap peringkat mesti bersatu teguh demi mengatasi apa juga kelemahan yang berlaku demi mengatasi kalutan berlaku selama ini. sudah sampai masanya kita mesti bersatu tidak kira lah kefahaman idelologi politik, latarbelakang kepercayaan, anutan agama, adatresam dan tradisi, tidak menghalang semua perkara diselesaikan secara bijaksana.
  Syukur Alhamdullilah, semperna BULAN RAMADHAN ini, kita mohon kepada Allah S.W.T supaya mendapat pertunjuk kearah kebaikan demi generasi yang akan datang dan perjuangan kita bersama mendokong kedaulatan dan Menjunjungi tinggi Perundangan Tertinggi dalam Persekutuan sebagai Pemeliharaan Penjaga dan Perlindung semua lapisan Masyarakat dan mengikatkan hak hak masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs sepertimana termaktub dalam Perlembagaan Persekeutuan Malaysia.

  Daripada: Lake Belawan Lirong Borak Baluy.(nick name)

 6. Belawan Lirong Burak Says:

  Bismillahirrahmannirrahum

  Salam sejethera saudara saudari budiman,
  Kami lafas dengan Kalimah Bismillahirrahmanirrahim, bermohon kemampunan,perlindungan dengan Pertolongan Allah Maha Perkasa Lagi Maha Bijaksana, Pencipta Langit Dan Bumi, jin dan manusia. Sesungguh Allah S.W.T Yang Maha Adil Lagi Maha Penyayang.

  Ketamadunan Hak Mutlak kedaulatan Masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs dan Penan amat keunik mempunyai keunikan dan martabat tertinggi Adatresam (Undang) merupakan roh roh equiti hak mutlak masyarakat telah mengikatkan piagam Undang Undang orde dunia mengariskan keistemewaan hak mutlak setiap pewaris generasi Masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs adalah pihak berhak walau seinci sekalipun bagi setiap penjuru hasil mahsul khazanah kekayaan bumi adatresam dikawasan Bumi bertuah di kawasan seluas 19,403.2 KM.Persegi di Baluy dengan lokasi berpusat perut benua Borneo.

  Dalam isu menegakkan keagungan hak mutlak secara hukum (AdatResam) menikmati melimpah ruah bagi semua lapisan masyarakat dengan berbilangan adatresam serta anutan agama kepercayaan Kayans Kenyahs dan Kajangs dan Penan. Hendaknya rezeki rezeki berkenaan dapat kita agih dengan saksama serata merata bagi kemaslahan masyarakat kita.

  Ini perkara pokoknya kedaulatan hak hak adatresam, kepercayaan, tradisi penghuni Kayans kenyahs dan Kajangs di bumi diBaluy samada hasil khazanah rezeki datangnya dari atas muka bumi,diperut bumi, sungai-sungai dan dikelilingi dengan ruang udara yang nyaman di Benua Borneo.

  Sebagai benteng kekuatan, maruah dan martabat masyarakat Kayans Kenyahs dan kajangs termasuk penan di bumi di Baluy, selagi generasinya wujud dan manusianya masih wujud dan selagi itu tidak sampai hari kiamat lagi, sebagai perkara pokok itu sebenarnya membezakan diri mereka dengan masyarakat yang pendatang, adat dan budaya asing, syarikat asing dan masyarakat luar Negara. Perkara itu mudah sahaja hendak bezakannya.

  Itu makanya, ketinggian kedaulatan martabat adatresam (undang) masyarakat itu amat mustahak dan penting menjadi roh dalam badan masyarakat itu sendiri (Roh equiti) sebagai benteng utama telah dipegang oleh keturunan tok nenek moyang Masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs di Baluy sejak sekian lama wujud pada awal 1800, 1900 sehingga hari ini ke abad 21 ini.

  Sistem perundangan dan pentadbiran termaktub dalam sistem aristocrat monarchy Laja asal Kayans kenyahs dan Kajangs merupakan daulah memperkasa kedaulatan adatresam termaktub dalam roh equiti dan kekuatan mutlak kepada setiap suku kaum dan masyarakat Kayans Kenyahs dan Kajangs itu sendiri di dalam ketamadunan manusia sejagat hari ini yang banyak mempengaruhi Tanah adatresam, kepercayaan dan Tradisi Masyarakat kayans, kenyahs dan kajangs dan Penan di Kawasan Bumi di Baluy.

  Oleh sebab itu, kami berasa terpanggil untuk berkongsi pandangan bersama saudara saudari budiman setelah terbaca banyak keluhan keluhan masyarakat terpampar dalam akbar dan blog, ini satu satunya kesedaran dikalangan masyarakat generasi hari ini sudah berani menimbulkan beberapa permasalahan masyarakat kepada pengetahuan umum untuk difikir-fikirkan.

  Kami amat prihatin dan tertarik membaca keluhan bekas DUN YB Nyipa Bato pernah berjuang isu lessen anjing suatu ketika dahulu hendak dicaj RM10 dan beliau minta kurang RM2.00., itu pun satu kejayaan bagi beliau. Dan keluhan beliau tentang berleluasa pencuri termasuk tong gas beliau di kawasan Pondok beliau di Bakun kena curi, nasib beliau amat malang, kesian Dato.

  Ahli Parlimen Ulu Rejang YB Billy juga membawa isu “Jelatung” dan rumah terapung diatas takungan Bakun Dam baru baru ini begitu berleluasa bebas, Keluhan isu Penyakit Mystery dibangkitan oleh Elli Luhat, Isu Illegal Loggers dikuasa oleh ala operasi Gangster dan sehingga boleh mengwujudkan penjara sendiri dikawasan Pencerobohan kawasan lokasi pemBalakan dalam kawasan 69,000 hektar dibangkitkan oleh ketiga tiga PemancaUmek Jeno, Tony Kuleh dan Ajang Sirek, dan Tanah NCR untuk anak yang baru berkeluarga juga keluhan ditimbulkan oleh DUN Belaga YB Liwan Lagang, Isu bantahan Penan tentang sukat Tanah Adatresam Penan disekitar kawasan sungai LInau dan Murum, isu duit pembayaraan perkuburan dan pampasan masih dalam pertikaian, semua ini isu-isu yang membabitkan Hak Adtresam Masyarakat kayans kenyahs dan Kajangs selama ini penghuni bumi bersumpah di kawasan seluas 19,403.2 KM.Persegi di kawasan Baluy sejak kurun abat lamanya selama ini.

  Dalam Perkara berbangkit selama ini, Masyarakat Kayans Kenyahs dan Kajangs dan Penan tidak perlu risau kerana yang perlu risau iaitu pihak pihak yang melibatkan penguasahaan mereka keatas hak Tanah Adatresam dikawasan seluas 19,403.2 KM.Persegi dan Pentabdir pentadbir dibawah Kerajaan Sarawak pasti tahu semua pihak yang terbabit selama ini dan mereka mempunyai rekod-rekod individu-individu, syarikat-syarikat yang dibawa beri konsensi kawasan Tanah Adatresam kawasan untuk pemBalakan, kawasan Hak Tanah Adatresam untuk plantation kelapa sawit, kawasan tadahan air untuk Projek Bakun Dam dan semua ini mesti ada pegawai pegawai dan penguasa-penguasa yang mengeluarkan kelulusannya selama ini. Dan perkara seperti masalah berlaku memanglah, banyak pihak rasa terhina dan berasa diri mereka dizalimi, itu ada asam garam gara gara dalam berhadapan dengan berlumba lumba hendak kuasa?

  Isu Gangsters illegal logger(belagakini) tidak semestinya isu besar, mereka sekadar manusia biasa, jika benar ada pihak yang mengelar diri mereka kumpulan gangster cuba menguasai kawasan seluas 69,000 dikawasan takungan air di Baluy, itu untuk sekadar menakutkan manusia, supaya tidak siapa boleh sentuh mereka, itu anggappan mereka. Selagi tindakan mereka menyalahi undang2 negara, perbuatan mencuri dan illegal menyedut hasil mahsul khazananah kayu balak dalam kawasan takungan bakun dam, pasti pihak yang bertanggungjawab sudah buat laporan terutamanya Sarawak Hidro Sdn Bhd dan kontraktor dan rakan rakannya berhak memberi laporan kepada Kerajaan dan Masyarakat kayans, kenyahs dan Kajangs dan penans perkara yang berlaku.

  Lagi pun agensi-agensi kerajaan ditempatkan di neegri Sarawak sebagai pihak bertanggungjawab melaporkan kepadan Kerajaan Persekutuan jika kegiatan itu boleh menjejaskan keselamatan Negara. Perkara itu perlu diatas secara berkhidmah dan bijaksana. Dalam perkara Balak, satu-satunya produk keperluan dunia, apa sekalipun pengeluaran hasil balak dari Sarawak mahupun dari secara haram (illegal) di Kawasan takungan kawasan 69,000 hektars itu, pihak Pengarah Perhutanan Sarawak dan kerajaan Sarawak tidak terlepas dan perlu bertindak sebagai agensi Kerajaan dalam Persekutuan Malaysia untuk melaksanakan tugas-tugas mereka memberi laporan terperinci kepada Kerajaan.

  Dan pihak yang pugut hasil cukai dari Balak bagi pihak Kerajaan juga seharusnya memainkan peranan dan peka dalam isu itu, tak kan lah orang buat kerja haram itu dibenarkan untuk jual balak mereka, pasti ada yang membelinya yang tau sumber pengeluaran?

  Begitulah juga dengan pihak penguatkuasa Immigration pasti pantau pekerja pekerja yang keluar masuk dibawa kekawasan seluas 69,000 hektars itu pastikan setiap mereka diperiksa pass kerja mereka kerana itu penting untuk data keselamatan Negara. Dan pihak yang gagal melaksanakan tugasan mereka sebagai pegawai diamanahkan menjawat jawatan awam gagal pantau, melaksanakan kerja secara telus, kita ada badan pencegah rasuah, jika menjejaskan kesemalatan Negara kita ada pusakan kesalamatan Negara pasti akan pantau pergerakan dan kegiatan berlaku dikawasan terbabit.

  Isu yang paling berat belum diutarakan dan belum terjawab….bagai mana pula dengan keadaan tanah adatresam tembawai tembawai, tanah adetresam perkuburan dan beribu ribu jasad jasad mereka mereka tok nenek moyang-moyang telah disamadikan dan dikebumikan ditepi tanah Adatresam sepanjang kawasan bumi di baluy sudah dikandung tanah, tanah tembawai, tanah adatresam yang tengelam air lagi kini sudah dikandung air takungan bakun Dam? Ini pun Isu besar perlu diselesaikan? apakah dosa mereka dan keturunan generasi mungkin terbiar dan ada dikalangan mereka mereka teraniaya, dinafikan dan dizalimi dan mungkin juga termasuk mereka-mereka yang mungkin menyuarakan banyak isu-isu selama ini pun juga teraniaya dengan keadaan tanpa disedari mereka.Ini isu pokok paling utama dan berat dipertimbangkan pihak pihak terbabit, kerana jika bukan pengorbanan dan jasa perjuangan mereka terdahulu, apalah ada pada generasi kayans kenyahs dan kajangs dan Penan pada hari ini di kawasan Bumi di Baluy?

  Begitu tinggi martabat dan nilai perkati jasa mereka Berjaya mengwujudkan system Aristocrat Monarchy mentadbir Undang Undang Adatresam Kayans Kenyahs dan Kajangs terdahulu, tidak lah kecoh seperti ini berbanding pada hari ini. Walaun Pun Mereka buta huruf, ketajaman akal mereka berfikir lagi jauh matang dan mereka bersatu dalam banyak perkara terdahulu dan menghormati strata susunan tradisi masyarakat yang mengamalkan artistocrat Asal maren, Panyin dalam masyarakat tidak timbul pun masalah rumit seperti hari ini. Perjuangan mereka yang tidak ternilai itu berani berjuang habis habisan memeprtahankan martabat, maruah dan kedaulatan Adatresam Resam mereka terdahulu sehingga dihormati oleh pemerintah Asing dan lagi mahanya nilai perjuangan mereka sebelum ini.

  Kami penuh yakin, perkara perkara rumit dalam masyarakat kita perlu diatas secara bijaksana, dan jangan campurdukan pengaruh dan kefahaman politik, kefahaman mereka –ngo NGO, dan lain2 perlu berbalik merujuk kepada hokum Adat Resam asal masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs di baluy, mungkin satu jalan terbaik akan mengatasi beberapa perkara rumit berlaku. Isu Isu kurang jelas, menuduh mana mana pihak satu isu yang tidak ada bukti sekadar marah tidak manis. Kawasan Baluy dan buminya tetap mutlak wujud dan tidak perlu kita risau kerana perkara pokok dalaman masyarakat yang bertindak secara individu mengaut keuntungan peribadi, menjadi saudagar baru, membawa masuk orang tidak berhak menceroboh kawasan baluy, jawapannya tetap terjawab oleh individu terbabit, baik dia digelar… … YB, Temenggang, Pemanca, penghulu dan Ketua kaum, mahupun orang panyin tidak terlepas dari hukum undang2 negara ini. Setiap perjawatan awam hak negara, dan mereka yang menjawatnya berupa sementara datang dan pergi, jika mereka menyalahgubakan kuasa dan kedududkan mereka, mereka perlu jawab masyarakat melalui pengadilan Undang2, hanya yang salah orang yang menjawab jawatan itu yang menyalahguna kuasa dan kedudukan mereka. Mereka menjawat jawatan itu pun bukan free, mereka dibayar gaji, selagi mereka makan gaji secara perjawatan awam, adalah menjadi satu kesalahan jika mereka menyalah guna kuasa awam mereka untu terlibat bersama dan melindungi penjenayah, jika mereka berbuat demikian serupalah mereka dan tidak boleh diberi amanah menjaga kepenting dan bermain peranan dalam masyarakat dan tidak boleh menjawat perjawat awam di Negara ini. Itu bukan tempat mereka.
  Kami Yakin pihak Pentadbir dibawah Kerajaan Sarawak sepenuhnya bertanggungjawab dalam segala perkara berlaku selama ini di Kawasan seluas 19,403.2 KM persegi di bumi bersumpah di Baluy dan perlu memberi kerjasama sepenuhnya kepada Kerajaan Pusat yang diketuai oleh Perdana Menteri Malaysia yang kita kasihi. Semoga mendapat ilham yang bijaksana perlu mencari jalan terbaik penyelesaiaan dan perlu membuat pengauditan secara professional secara terperinci kerosakan dan kerugian tanah adateram NCR penghuni masyarakat Kayans Kenyah dan Kajangs dalam kawasan bumi seluas 19,403.2 KM.Persegi di Baluy supaya semua kerumitan dan isu isu yang berlaku untuk dilepgkapkan Laporan kepada Kerajaan Persekutuaan Malaysia supaya semua pihak pihak terbabit selama ini dipantau secara rapi oleh pihak berkuasa Kerajaan Persekutuan Malaysia untuk memantau keadaan yang berlaku dikawasan 69,000 hektars, dan dengan kerjasama oleh penguasa tempatan dan pihak agensi-agensi bertanggungjawab di bawah Kerajaan Negeri di Sarawak. Semua pihak perlu bertindalk telus dan perlu terbuka dalam mengatasi isu isu sebenar dan tidak perlu berselindung dan menunding jari. Dengan itu, pihak masyarakat Kayans kenyahs dan kajangs dan Penan perlu memberi kerja sama dengan Agensi berkaitan dan menjadi mata mata dan maklum segala maklumat laporan terperinci itu kelak demi dengan penyelesaian permasalahan itu sekurang-kurangnya menyelesaikan permasalahan berlaku secara terbaik.

  Kami menyeru agar Semua lapisan masyarakat setiap peringkat mesti bersatu teguh demi mengatasi apa juga kelemahan yang berlaku demi mengatasi kalutan berlaku selama ini. sudah sampai masanya kita mesti bersatu tidak kira lah kefahaman idelologi politik, latarbelakang kepercayaan, anutan agama, adatresam dan tradisi, tidak menghalang semua perkara diselesaikan secara bijaksana.

  Syukur Alhamdullilah, semperna BULAN RAMADHAN ini, kita mohon kepada Allah S.W.T supaya mendapat pertunjuk kearah kebaikan demi generasi yang akan datang dan perjuangan kita bersama mendokong kedaulatan dan Menjunjungi tinggi Perundangan Tertinggi dalam Persekutuan sebagai Pemeliharaan Penjaga dan Perlindung semua lapisan Masyarakat dan mengikatkan hak hak masyarakat Kayans kenyahs dan Kajangs sepertimana termaktub dalam Perlembagaan Persekeutuan Malaysia.

  Daripada: Lake Belawan Lirong Borak Baluy.(nick name)

 7. padan ulae Says:

  ORANG yang harus dipersalahkan dalam hal ini adalah orang Belaga yang mati-mati sokong BN dalam setiap pilihan raya. Kalau tidak dengan sokongan mereka maka kerajaan tidak dapat buat apa2 pun di Belaga. Di manakah letaknya ‘Malat Lake’ Dian’ yang pernah pakai potong kepala orang dahulu. Kalau kita hendak sumpah, hendak marah, hendak tuduh hendak apa-apa pun…mereka yang memberi mandat kepada BN lah. itu sahaja. jangan cakap banyak. Kalau hendak menang di Belaga jangan lah sampaii jual nama gereja dan agama semata-mata nak menang. Kita orang kristian harus berpandu kepada ajaran alkitab bukan ajaran BN. Kebanyakna orang ulu di Belaga dalah RC dan SIB. Saudara-saudari jangan berjuang seperti Perkasa nanti rosak agama dan gereja kita.

 8. BeliaBelaga Says:

  Apakah pengadu Tuan Pemanca berdua merujuk gangsters itu kepada pembolot/pembeli balak dari empangan Bakun yakni orang luar daripada penduduk Belaga atau mereka juga merangkumi org penduduk asal yang sama-sama mencari makan kerana balak yang akan tenggelam itu sangat bernilai kepada mereka. Kita risau ada wujud hasat dengki terhadap orang local yang tebang balak dan jual kepada pembeli yang dikatakan gangster ini. Kerana kita risau jika org local pun dicop samseng mereka boleh disabitkan kesalahan sedangkan mereka membantu kerajaan mempercepatkan penebangan kayu balak daripada tenggelam begitu saja. Kita sangat mengharapkan agar orang Belaga tidak disalahkan kerena itu hak mereka. Biarkan mereka ambil apa yang mereka mampu rebut dengan orang lain.

Comments are closed.


%d bloggers like this: