Malaysia CupCake

1. Pada tahun 1963, semua pihak yang bersetuju membentuk Persekutuan Malaysia sebulat suara supaya CupCake yang bakal diadun,dibakar dan dihidangkan  akan dibahagikan kepada 4 bahagian. Satu bahagian untuk Malaya, satu bahagian untuk Singapura dan juga masing-masing satu bahagian untuk Sabah dan satu bahagian untuk Sarawak.

2. Bila Singapura keluar dari persekutuan Malaysia, maka hanya tingga 3 pihak sahaja yang bakal membahagi-bahagikan CupCake tersebut, iaitu Malaya, Sabah dan Sarawak. Kesemunaya secara sama rata, sama berat dan sama rasa.

3. Masa terus berlalu, kini (2011) CupCake yang kita janjikan untuk dinikmati bersama itu kini rakus dinikmati oleh pihak yang sebelah sana saja(Malaya), manakala kita yang di Sabah dan Sarawak hanya hidu bau sahaja (makai tulang ajak…ko kami Iban).

4. Setiap tahun bila bajet dibentangkan, maka berkata-katalah burung kakak tua (BN) dari Sabah dan Sarawak. Memuji-muji akan kemurahan hati Mamanda Perdana Menteri, yang mana rakyat Sabah dan Sarawak diperuntukan bahagian yang paling besar dalam Bajet tersebut. Wal-hal ianya sebenarnya hanya 8% sahaja daripada keseluruhan bajet tersebut, yakni 4% untuk Sabah dan 4% lagi untuk Sarawak, dan selebihnya 92% untuk “Malaya”.

5. Inilah kitaran sejarah yang berulang-ulang setiap tahun. Dan saya merasakan bajet tahun 2011 ini nanti tiada bezanya.

6.Kalau kita renungi semula sejarah, Singapura yang dahulunya sebahagian dari kita telah jauh mengatasi kita dari pelbagai aspek kemajuan. Begitu juga negara Brunei yang berura-ura menjadi sebahagian daripada Malaysia telah memahat nama antara negara paling kaya. Maka terfikir pulak saya, kalaulah kita di Sabah dan Sarawak tak menyetujui bersama membentuk Malaysia. Apakah kedudukan kita kini, adakah kita akan lebih berjaya???? renung-renungkanlah.

7. Selamat hari merdeka… atau ucapan ini tak perlu lagi kerana negara kita tak pernah dijajah. Begitukah????

24 Responses to “Malaysia CupCake”

  1. sial Says:

    ADA BENDA NAK DIKONGSI,TANYA DIRI ANDA SENDIRI..ADAKAH PERKARA INI BENAR..MINTA SAUDARA BLOGGER POSTKAN…..STATUS PERMINTAAN RAKYAT ASAP BELAGA SEJAK TAHUN 2003 DARI KERAJAAN
    MELALUI KETUA SETIAUSAHA NEGARA DAN TELAH DISELESAIKAN OLEH YB.LIWAN LAGANG

    1. Tuntutan Bayaran Pampasan & Pemberian Rumah Percuma
    (Bayaran Pampasan telah diumumkan oleh PM dan Rumah diberi PERCUMA kpd Penduduk ASAPKOYAN= Selesai)
    2. Tanah untuk pembangunan dan reserve communal (Ekonomi)
    Penambahan tanah telah diluluskan dengan konsep mini estate kpd asapkoyan=selesai)
    3. Pembinaan bilik baru menggantikan yang telah terbakar
    (Rumah panjang yg terbakar telah dibina semula, Uma Balui Liko, Ukit, Badeng.=selesai)
    4. Menaiktarafkan Daerah Kecil Asap kepada Daerah Penuh
    (semua kemudahan serba lengkap telah disediakan, sekolah, klinik, pejabat daerah, pos office, pejabat pertanian, Pejabat tenaga Buruh, Komunikasi WIFI dll=selesai)
    5. Bakun Development Committee
    (YB telah tubuh ASAP KOYAN DEVELOPMENT COMMITTEE(AKDC)=selesai)
    6. Dana Tabung Amanah Bakun
    (PM telah sumbang RM5juta 2011=selesai)
    9. Prasarana Sekolah Rendah
    (Kemudahan WIFI, Kuaters telah ditambah=Selesai)
    10. Sekolah Menengah
    (SMK Bakun Siap sepenuhnya April ini=selesai)
    11. Kolej Komuniti
    (YB membawa pusat2 kemahiran ke Asap dan Belaga untuk membawa keluar belia, 2010 lebih 70 orang belia ke PLBP=selesai)
    12. Kemudahan – kemudahan kesihatan
    (Hospital Belaga sudah Siap=selesai)
    13. Kompleks dan Padang Sukan
    (Mini Stadium Asap, Dewan Serbaguna Asap, Gelanggang Futsal di asap dan belaga=selesai)
    14. Mewujudkan Agensi-agensi dan Jabatan-Jabatan Kerajaan
    (Pertanian, JTK,MPOB,LADA,POS Malaysia,MAXIS jalurlebar dll=Selesai)
    15. Kemudahan Beribadat
    (YB yang paling banyak menyumbang MRP beliau kpd Gereja dan Masjid setiap Tahun=selesai)

    Mungkin ramai diantara rakyat Belaga yang tidak sedar bahawa semua ini adalah atas usaha YBLL dalam membangunkan daerah Belaga. Beliau masih mempunyai banyak rancangan untuk Daerah kita Belaga.Oleh itu untuk melihat pembangunan seterusnya marilah kita sama-sama mengundi dia.dia adalah YB yang tepat untuk kita.Kita berharap jangan ada diantara kita rakyat belaga yang telah disesatkan oleh parti pembangkang.Parti pembangkang hanya manis di mulut.Mereka adalah Parti yang tidak berkemampuan untuk memimpin.Mereka hanya akan membuat kita huru -hara jika mereka menang.Lihatlah apa yang terjadi kepada kawasan yang dipimpin oleh parti pembangkang…ada tak lebih dari kita??tidak ada…malah semakin teruk dan menimbulkan penyesalan di kalangan rakyat.Mereka adalah parti yang hanya mampu berkata dan tak mampu berbuat apa-apa.pembangkang hanya hebat mengkritik seolah-olah mereka adalah hero..mereka menganggap sesuatu kerja itu dapat dilakukan dengan secepat kilat.mereka selalu mengkritik BN kerana lambat buat pembangunan..malah lebih parah lagi mereka memfitnah BN tak buat pembangunan langsung..adakah itu adil?semestinya tidak..lihat saja senarai Perlaksanaaan yang telah selesai dibuat oleh YBLL hanya dalam 1 penggal di atas..banyak!!jadi terbukti Pembangkang ini bercakap bohong untuk mengaburi pemikiran rakyat belaga..Lihat saja siapa wakil PKR dan SNAP di belaga??adakah anda mengenali mereka??kalau kenal,apakah perspektif anda terhadap mereka?last sekali adakah mereka terkenal oleh sifat menipu?hahaha.tau kan sapa mereka.Saya tak kenal mereka tetapi saya kenal nama sebagai penipu yang dikatakan selalu makan duit project orang kampung.Dasyat kan calon PKR dan SNAP ni..terkenal oleh sikap buruk mereka..kebisaan orang terkenal oleh kebijaksanaan dan kebaikan.haha..Jadi kita sebagai rakyat Belaga harus sedar dan hati-hati dengan kelicikan parti pembangkang..Berilah tumpuan kita kepada Barisan Nasional. HIDUP BN!!!!!

    • Mata AnakBelaga Says:

      Kata dulang paku serpih, mengata orang anda (sial) yang lebih.

      • sial Says:

        beca dulu komen aku…aku letak benda ni kat sini supaya korang menilai…aku bukan nak genbar genburkan apa yang bn buat tu, tapi aku nak korang tanya diri korang, adakah betul apa yang tersenarai di atas tu,sebab benda kecil macam tu dia org besarkan…sebab tu aku naitkan benda ni kat isu belaga kini ni,aku bukan nya sokong benda yang dia org ni besarkan, aku adalah org kuat belaga kini ni….aku sokong idealogy belaga kini ni…korang semua ni dah salah faham tau tak….

      • sial Says:

        aku bukan mengata org,tapi aku nak ko fikir……guna otak ko fikir….jangan melulu…ok…

      • sial Says:

        1.BETULKAH RUMAH KITA PERCUMA,MANA STATUS PEMILIKAN?
        2.BETULKAH ADA PENAMBAHAN TANAH?
        3.BETULKAH ADA BILIK BARU GANTI YANG TERBAKAR?
        4.BETULKAH ASAP DAH JADI DAERAH PENUH?
        5.APA FUNGSI AKDC?
        6.MANA PERGI DANA TABUNG BAKUN?YANG SEDIA ADA DAH BERJUTA, DITAMBAH LG 5 JUTA?MANA PERGI DANA ITU?
        7.APAKAH WIFI BOLEH DIGUNA SEMUA DAN PERCUMA?
        8.BARU 70 ORANG? LAGI BERIBU ORG MANA NAK LETAK?
        9.BETUL KA HOSPITAL DAH SIAP?
        10.KOMPLEX SUKAN BOLEH GUNA SEMUA KE?PERCUMA KE?
        11.BETUK KE ADA BANYAK AGENSI KERAJAAN KAT SITU?BERFUNGSI KE?
        12.KEMUDAHAN BERIBADAT TU MEMANG WAJIB ADA?

        APAKAH INI YANG DINAMAKAN YB…..BENDA KECIL MACAM NI PUN NAK DIHEBOHKAN….RASANYA SEMUA PERKARA YANG DISEBUT NI, MEMANG WAJIB ADA, TAK PERLU DIA USAHAKAN PUN, MEMANG PENDUDUKAN AKAN DAPAT.ITU KEMUDAHAN ASAS YANG PERLU ADA, APA YANG BELIAU KENA USAHA ADALAH, UBAH HIDUP ORG ASAP TU….CARI JAWAPAN UNTUK MASALAH TERKINI….
        (Mata AnakBelaga)

    • Belagakini Says:

      Saudara Sial,
      1. 15 perkara yang saudara timbulkan adalah posting blog Asapkoyan2u pada 23.3.2011 yang lalu dalam usaha melobi agar YBLL dicalonkan semula untuk penggal ke 2. Tajuk posting tersebut ialah “Liwan Lagang Pilihan Tepat Untuk Belaga”

      2. Kalau anda tanya saya, adakah 15 masalah yang ditimbulkan telah selesai. Jawapan saya, setengah pun belum. Sebagai contoh perkara 15 yang didakwa telah selesai telah menyimpang dari maksud asal. Perkara 15 menyebut supaya didirikan dua buah gereja umum di Sg.Asap. Masing-masing satu untuk penganut SIB dan satu lagi untuk Roman Katolik. Jadi mana dia gereja central/umum yang dimaksudkan dalam deklarasi penduduk Sg.Asap tahun 2003 yang lalu. Jika menyumbang MRP kepada gereja itu dianggap penyelesaian. Itu mengambarkan bertapa kemetotnya otak Asapkoyan2u atau otak saudara, jika saudara bersetuju dengan dia.

      3. Untuk pembetulan perkara berkaitan kemdahan beribadat disebutkan sebagai perkara no(16)DPSA/agama, dalam deklarasi tahun 2003.

      4. Untuk pembetulan juga, deklarasi penduduk Sg.Asap 2003 adalah satu dokumen yang agak komprehensif, setebal 23 muka surat dan huraiannya secara “point by point”. Jadi untuk menjawab sama ada tuntutan itu telah tertunai atau pun belum adalah sebaiknya ia dijawab satu persatu dan bukannya “diborong sembrono saja”. Kalau jawapan spt dalam komen di atas untuk menjawab persoalan tuntutan pendudk Sg.Asap 2003, ia adalah tidak tepat dan gagalllll.

      5. Kenapa slogan nya hidup BN???? BN dah nak mati kah???? hanya masa akan menjadi hakim dan menunjukkan sama ada BN atau PR yang lebih baik.

    • sial Says:

      1.BETULKAH RUMAH KITA PERCUMA,MANA STATUS PEMILIKAN?
      2.BETULKAH ADA PENAMBAHAN TANAH?
      3.BETULKAH ADA BILIK BARU GANTI YANG TERBAKAR?
      4.BETULKAH ASAP DAH JADI DAERAH PENUH?
      5.APA FUNGSI AKDC?
      6.MANA PERGI DANA TABUNG BAKUN?YANG SEDIA ADA DAH BERJUTA, DITAMBAH LG 5 JUTA?MANA PERGI DANA ITU?
      7.APAKAH WIFI BOLEH DIGUNA SEMUA DAN PERCUMA?
      8.BARU 70 ORANG? LAGI BERIBU ORG MANA NAK LETAK?
      9.BETUL KA HOSPITAL DAH SIAP?
      10.KOMPLEX SUKAN BOLEH GUNA SEMUA KE?PERCUMA KE?
      11.BETUK KE ADA BANYAK AGENSI KERAJAAN KAT SITU?BERFUNGSI KE?
      12.KEMUDAHAN BERIBADAT TU MEMANG WAJIB ADA?

      APAKAH INI YANG DINAMAKAN YB…..BENDA KECIL MACAM NI PUN NAK DIHEBOHKAN….RASANYA SEMUA PERKARA YANG DISEBUT NI, MEMANG WAJIB ADA, TAK PERLU DIA USAHAKAN PUN, MEMANG PENDUDUKAN AKAN DAPAT.ITU KEMUDAHAN ASAS YANG PERLU ADA, APA YANG BELIAU KENA USAHA ADALAH, UBAH HIDUP ORG ASAP TU….CARI JAWAPAN UNTUK MASALAH TERKINI….

    • Bloody Hell Taib Mahmud Says:

      Ya saudara Sial. Aku mungkin dapat menerima penjelasan kamu yg menjelaskan pendirian ideologi kamu di sini. Tak ada siapa yg sunyi daripada m’buat kesilapan. Mungkin cara penulisan dan penyampaian mesej anda tdk mencapai sasarannya kerana bentuk tatabahasa yg anda gunakan mungkin mengelirukan para pembaca blog di sini. Pengakuan anda memang aku dpt terima kerana selama dan sebelum ini, semua komen anda adalah serong kpd pihak opposition. Anda perlu perjelas dan perbetulkan melalui tulisan yang tepat dan berkesan.

  2. BeliaBelaga Says:

    Bro. Sial: 15 perkara yang disenaraikan oleh anda nampak perfect kerja YBLL kita. Tahniah terlebih dahulu kerana itu penilaian anda. Bagaimana pula orang lain melihat atau yang merasa situasi sebenarnya yang anda maksudkan. Selesai maksud saya…tiada isu berbangkit berkaitan perkara tadi. Macam mana…dengan perkara 1 berkenaan dengan pampasan rumah? Mungkin saya silap ….masih ada lagi setengah yang belum dibayarkan? Yang lain tidak payah saya sentuh. Penilaian anda terhadap YB akan membuat beliau rasa selesa tapi harapan kita terhadap beliau jauh dari itu…..saya juga mahu kamu tanya dulu penilaian orang lain rakyat Belaga yang ramai itu. Kalau hanya mendapat balik hak yang memang telah termaktub dalam persetujuan pemindahan di Asap itu hanyalah perkara biasa dan kewajiban. Tapi kalau YB kita boleh memohon tambahan pampasan bagi Daleh di hulu Bakun yang telah tenggelam dan mendapatkan sesuatu yang memberi impak positif kepada keyakinan penduduk bagi masa hadapan di Asap itu baru hebat. Cuma perkara asas yang jauh lebih tertinggal daripada orang lain sangat tidak patut bagi orang rakyat Belaga yang berkorban demi masa depan negara. Jadi, YB dan yang dekat dengannya harus fikir keperluan masyarakat Belaga kini sudah berbagai daripada orang kampung, orang bandar, miskin, kaya, berpendidikan dan futuristic thinking. Kita beri pengorbanan yang besar kepada negara…..jadi kita mahu juga rakyat Belaga dapat keistimewaan yang lebih baik daripada kerajaan. Akhir sekali kalau YBLL cemerlang jangan hanya di mata penyokongnya tetapi lebih penting di mata Rakyat Belaga dan CM.

    • Bloody Hell Taib Mahmud Says:

      Aku sokong pemikiran anda yang tajam dan futuristic ini. Inilah perjuangan yang betul dan ini jugalah yg boleh dikatakan perjuangan rakyat. Teruskan meluahkan pandangan-pandangan yg membina utk kebaikan org Belaga khasnya dan org M’sia amnya…..

    • Mata AnakBelaga Says:

      Aku support BeliaBelaga dan Bloody Hell Taib Mahmud… Sial memang sial. Ayat2 sial..Orang2nya juga pun sial.Hahahah. Saya kenal orang yang komen guna nama sial itu.Cun betul dia pakai nama Sial kerana dia memang orang sialan… mampus lu Sial

      • sial Says:

        Mata AnakBelaga….kalau engko kenal aku pun, apa maknanya..kalau engko dah salah faham apa yang aku cuba sampaikan…….engko tak baca lagi apa yang aku pos kat pages Bato Bagi Kalah(NCR)…..sebelum engko komen ko baca secara menyeluruh….aku bukan nak memuja BN ni.tapi aku naikkan statement tu kat sini adalah untuk kita bincangkan…adakah semua perkara yang disebut dalam statement tu betul-betul dah selesai…bagi aku semua perkara yang di senaraikan dalam statement tu adalah salah……ko faham tak…kalau ko tak faham…ko pg asap buat servey..aku tak suka cara BN ni…dia org besar-besarkan perkara yang kecil……so apa cerita engko…nick name sial tu….aku tujukan kepada penyokong BN….aku gunakan untuk menyampaikan rasa tidak puas aku untuk cara kepimpinan Bn yang tidak mesar rakyat, yang tidak memajukan rakyat belaga….faham dulu baru komen….jangan komen ikut hati yang marah….kalau nak jadi pemimpin…guna otak jangan guna emosi ok……(Mata AnakBelaga) next time jangan salah faham….aku tiap-tiap hari aku mengikut perkembangan belaga kini ni..sekurangnya aku dapat juga memberi sedikit idea untuk pembangunan belaga dan sg asap tu…….

      • sial Says:

        (Mata AnakBelaga)
        Sekarang ko baca apa yang aku komen,aku tak kesah ko kenal aku ke tak.Kalau engko kenal aku pun tak ada maknanya..Fikir guna otak Jangan guna emosi…
        1.BETULKAH RUMAH KITA PERCUMA,MANA STATUS PEMILIKAN?
        2.BETULKAH ADA PENAMBAHAN TANAH?
        3.BETULKAH ADA BILIK BARU GANTI YANG TERBAKAR?
        4.BETULKAH ASAP DAH JADI DAERAH PENUH?
        5.APA FUNGSI AKDC?
        6.MANA PERGI DANA TABUNG BAKUN?YANG SEDIA ADA DAH BERJUTA, DITAMBAH LG 5 JUTA?MANA PERGI DANA ITU?
        7.APAKAH WIFI BOLEH DIGUNA SEMUA DAN PERCUMA?
        8.BARU 70 ORANG? LAGI BERIBU ORG MANA NAK LETAK?
        9.BETUL KA HOSPITAL DAH SIAP?
        10.KOMPLEX SUKAN BOLEH GUNA SEMUA KE?PERCUMA KE?
        11.BETUK KE ADA BANYAK AGENSI KERAJAAN KAT SITU?BERFUNGSI KE?
        12.KEMUDAHAN BERIBADAT TU MEMANG WAJIB ADA?

        APAKAH INI YANG DINAMAKAN YB…..BENDA KECIL MACAM NI PUN NAK DIHEBOHKAN….RASANYA SEMUA PERKARA YANG DISEBUT NI, MEMANG WAJIB ADA, TAK PERLU DIA USAHAKAN PUN, MEMANG PENDUDUKAN AKAN DAPAT.ITU KEMUDAHAN ASAS YANG PERLU ADA, APA YANG BELIAU KENA USAHA ADALAH, UBAH HIDUP ORG ASAP TU….CARI JAWAPAN UNTUK MASALAH TERKINI….

    • sial Says:

      saudara bloger, saya bukan nak memuja statement tu…tapi saya naik kan statement tu kat sini, supaya kita boleh menilai, yang mana 1 betul-betul nak jadi pemimpin…kalau betul bn ni nak jadi pemimpin, kenapa dia org besar-besarkan perkara kecil macam ni…tu maksud saya….semua perkara yang tersenarai di atas adalah perkara yang wajib dikerjakan……bukan perkara yang dah selesai…saudara bloger tak baca lagi komen saya kat pages lain…saudara bloger dah salam faham dengan apa yang saya naikan kat pages ni…

  3. isak bavui Says:

    saya dah faham apa mksud sial. Sptmana juga kata bHTM . Itulah lain kali sial hati2 bila mcedok posting blogger lain supaya tdk mbingungkan pbaca. Sebab apa yg saya faham ms kempen habis-habisan bn ms last election (DUN Swk) baru2 ini, blogger asapkoyan2u adalah salah satu org yg ditugas khas utk mpromosi wakil bn LL utk menentang oposisi di belaga. Jd apa2 isu yg bkaitan LL asal tujuannya utk menaikkan nama LL dan skali skala mbodek dan mngampu LL memang itu dipost olh asapkoyan2u utk para pbaca dan para pengikutnya. Tapi saya sdiri 2, 3 kali saja mbuka blog beliau oleh kerana nak muntah mbaca komen beliau yg mlampau mmuji. Bukan cemburu cuma saya tdk biasa dgn garapan bahasa yg digunakan olh asapkoyan2u tu, yg mana bagi saya tlampau mmuji dan memuja. Seolah2 apa kmajuan atau pbangunan yg dibuat di belaga tu seolah2 disumbangkan semua olh YB bnama Liwan Lagang. Cuba kita fikir apakah seinci pun tdk ada sumbangan dpd mana2 yb sblum ini atau YB Dtk Billy Abit Joo sbg Mp Ulu Rejang. Fikirlah. Saya tdk myebelahi mana2 yb sebab saya tdk ada personal interest namun yg saya bangkitkan disini gaya pympaian asapkoyan2u sptmana yg cuba dipostkan olh Sial dlm blog belagakini ini. Kita baca semua… dan kita perlu faham. Jd sekarang kpd smua kita rkyat belaga di mana berada utk 5 thn akan dtg ini apa2 mslh perlu dikemukakan kpd LL terus kerana dia yb belaga yg tlh mati2 dipromote olh asapkoyan2u kerana dlm komen asapkoyan2u wktu itu, seolah-olah dia penyelesai smua mslh rkyat. Cuma satu saya nak, apa mslh air di sg asap dah selesaikah??? Apa mslh air kering antara kapit dan belaga sudah selesaikah??? Kenapa sampai skrg express tdk dpt mlalui jeram pelagus dan sterusnya ke belaga??? Mana smua rkyat dibawah bakun kenapa diam diri tdk bsuara bagitahu hak anda tlh tcabul hmpir 2 thn ini…. Jd saya nak tanya asapkoyan2u balik smua mslh di belaga sudah selesaikah??? Apa mslh di kpg badeng sg koyan smua dah selesaikah???? Bgitu juga kpg lain??? LU FIKIRLAH SENDIRI, JIKA ANDA SAYANGKAN KAUM DAN MASYARAKAT ANDA.

  4. isak bavui Says:

    Kita bukan nak mkritik mbabi buta dan mnafikan apa yg tlh diusahakan olh LL cuma kita tdk mahu cara dan gaya pyampaian ssuatu isu disampaikan olh pyokong fanatiknya spt asapkoyan2u tu mracuni pmikiran org2 tua di kpg… yang mana akan menerima bulat2 apa shj yg dimainkan spt contoh, ms kempen plhraya lalu juga dia siap lagi m’letak vdio2 kotor dlm blog dia bhubung plakuan seks yg mjijikkan konon pmimpin oposisi. Apa kbaikan dan teladan baik yg mahu dia smpai dlm isu posting video itu??? Apa manfaat dia dpt?? Mcm mana jika budak kecil yg mbuka blog beliau tpandang vdeo mcm itu…. Baguskah?????

  5. Bloody Hell Taib Mahmud Says:

    Berikut ialah sedutan kenyataan akhbar oleh PRS James Masing dalam akhbar “The Borneo Post bertarikh 20/9/11. Saya mahu para pembaca blog Belagakini membuat komen tentang kenyataan tersebut.

    Parti Rakyat S’wak reaching out to ‘hostile’ groups

    KUCHING: Parti Rakyat Sarawak (PRS) is reaching out to certain intellectual groups who are hostile to Barisan Nasional (BN) government.
    Its president Tan Sri Dr James Masing said the party had decided at its supreme council meeting yesterday that it was best to engage those groups rather than to alienate them.
    As such, he said the party would hold a forum involving these groups to discuss current issues and other matters affecting the state, especially those involving the rural areas.
    He told reporters this after the supreme council meeting at party headquarters in Jalan Pending here yesterday.
    Masing, who is also Land Development Minister, said PRS would invite a non-political organisation or NGO to chair the forum. When contacted later, Masing said he would identify the NGO on a later date.
    He reasoned that hostility against BN shown by certain intellectual groups was probably due to some misunderstanding. He, however, did not mention who the hostile groups were.
    Masing also mentioned the plight of people affected by the construction of hydro electric dams in the state, a matter which was close to the heart of the supreme council members at the three-hour meeting.
    The meeting was attended by all supreme council members and principal office bearers. Among them were deputy president Datuk Joseph Entulu, secretary-general Datuk Wilfred Nissom, vice-presidents Datuk Billy Abit Joo, Datuk John Sikie Tayai, Datuk Joseph Salang and Joseph Mauh, treasurer-general Malcolm Mussen, Youth chief Mong Dagang and Women chief Senator Doris Sophia Brodie.

  6. isak bavui Says:

    kurang menggemari bila mbaca apa2 berita bkaitan JM. Tengok saja skrang, berita dah bertebaran bhw Wilson ugak kumbong bakal dicalonkan sbg mp hulu rejang utk pru 13 nanti… itu berita hangat lagi panas yg tlh didengar. Dengar cerita juga Puan Umis yg tlh menemani beliau pd stiap lwatan ke kpg2 yg sudah dikunjungi. Apa komen sdara-sdari skalian?? Jika benar pun, Dtk Billy perlulah diberitahu scara baik akan kpluan supaya berundur dgn baik bukannya guna cara tikam belakang. Biasalah pgalaman lpas byk org dah tahu. Apabila nak mgantikan calon perlu ada rundingan dan pandangan dpd ahli parti terutamanya ranting prs belaga. Jangan menafikan pandangan akar umbi. Sbg presiden parti JM perlu beritahu scara baik… kenapa seseorang perlu berundur dan knapa pula perlu mlantik calon ini utk election akan dtg, smua ini mgelak blaku ketidakpuasan hati kalangan pyokong dan ahli parti. Jangan ingatkan apabila bkuasa pandangan akar umbi ahli parti dinafikan???

    • Belagakini Says:

      Telah saya katakan bahawa JM adalah “Raja Orang Belaga”. Sebagai Raja apakah perlu untuk bertanya adakah YBBilly telah bersedia untuk berundur???? Pasti tidak. Sebagai raja, baginda ada kuasa muthlak dan tidak mungkin akan dapat dicabar.

      Namun semua sedia maklum dalam siasah politik, jika sesuatu keputusan itu tidak dirundingkan.Besar kemungkinan akan berlakunya perpecahan, dan perpecahan ini pasti akan membawa kerugian kepada parti. Perkara ini sudah semestinya telah disedari sedari awal oleh JM. Namun apakah mungkin JM terlalu bodoh membiarkan partinya dikeronyokkan oleh pihak lawan???. Jawapanya juga tidak.

      Saya amat maklum JM telah membuat perkiraan yang teliti dan telah dapat menjangka bahawa kemenangan boleh dijangkau.Perkiraannya mudah saja. Dalam PRU13 nanti, di kerusi Hulu Rajang, sesiapapun yang bakal diketengahkan oleh JM(PRS) pasti akan menang.Kerana JM akan mempastikan daripada 10,000 pengundi di DUN Baleh, JM mampu untuk memujuk 3/4 daripadanya untuk memangkah PRS dan daripada 8000 pengundi DUN Belaga, paling sedikit pengaruh YB Liwan dan Pak Cik Nyipa adalah sekitar 50%. Jadi bila dijumlahkan kedua-dua DUN. Maka PRS pasti akan menang.

      Jadi soal nak tanya YBBilly bila nak “retire” tidak timbul. Sebab kalau YBBilly nak retire, pasti beliau juga berhak untuk menamakan siapakah bakal penggantinya. Pasti juga bakal pengganti itu boleh diharap menjaga kepentingan bisness YBBilly yang tengah berkembang. Justeru bila nama Wilson Ugak disebut bakal meng “hijack” kedudukannya. Pasti YBBilly marah. Kerana nanti, bila Wilson Ugak menah. Dia juga akan membina rangkaian pengaruhnya tersendiri dan mengenepikan terus YBBilly.

      Rumusan saya mudah saja. Parti PRS adalah parti semut merah yang mudah tunduk kepada Taib dan bukanlah parti yang memperjuangkan kepentingan kaum Dayak. Kita lihat bila mana JM mencadangkan Kementerian Penempatan Semula, dengan sepantas kilat ditentang oleh Taib Mahmud. Taib tidak setuju kalau pelarian-pelarian empangan diberi suara dan hak melalui penubuhan kementarian tersebut. Selepas itu ada JM dan PRS bersuara lagi????. Tak ada, mereka semua takut kepada Taib.

      Justeru untuk meneruskan survival mereka dalam politik mereka akan jadi pak turut disamping perlu pandai mengebas apa yang patut dikebas sementara masih berkuasa. Kepada rakyat Belaga sekalian, janganlah gundah gulana.Buatlah keputusan tepat untuk singkirkan sesiapa saja tali barut BN di Bumi Belaga.sekian.

  7. sial Says:

    mereka ini juga berani kat belakang je, mcm jm ni…kat belakang macam apa dia kutuk pak cik uban sarawak ni…kat depan tunduk macam sembah tuhan…itulah hakikatnya…ini realiti..bukan rekaan cerita…..

  8. nasi dagang Says:

    Salam buat smua. Mcm mana berita yg tlh diumumkan smlm olh cm swk…. bhubung plantikan LL mjd mteri muda kesenian dan warisan. Bagi saya ptama syabaslah… stlh skian lama wakil kita dr blaga tdk diberi tmpat dlm kabinet negeri. Kalau tdk salah saya Dtk Nyipa n Dtk Tajang saja yg pnah mjdi mteri di era mereka dulu. Saya tdk mptikaikan plantikan itu cuma dulu saya pnah mdengar bhw ex-adun belaga encik stanly hmpr2 mjawat jwtn mteri juga, namun tdk disokong/direstui olh bosnya ketika itu, jm sebab itu beliau trus tdk dilantik. Ini blaku smasa beliau mjawat jwtn ptg sbg secretary general pbds dulu sblum mereka bpecah. Apa yg cuba saya bangkitkan di sini adalah btapa hebatnya kuasa dan pengaruh insan bnama JM utk mpengaruhi dan mwarnai lanskap politik di belaga. Jd ksimpulannya plantikan LL ini adalah atas sokongan dan restu serta cadangan nama olh bosnya JM , Tetapi apabila insan yg tdk berapa sehaluan dgn beliau maknanya org itu mmg tdk akan disokong dan direstui. Ini cuma pdpt peribadi saya saja. Kpd LL yg bjaya mjdi menteri slmat bjaya dgn tugasan baru… cuma pesanan saya… apabila mjdi org ptg dlm kerajaan negeri, jangan meninggi diri sebaliknya merendah diri itu lbh disukai rakyat. Berusaha mcari idea kreatif, segar utk merangsang dan mempopularkan peranan dan fungsi jawatan itu. Memperbanyakkan lagi akedemi2 baru dibina khasnya utk bidang seni budaya yg mcakupi tarian, dll sbg cth parap, badi agar generasi baru mcintai kesenian itu agar tdk pupus ditelan zaman yg kian maju. Jangan fikir khidupan skrg tlh maju lalu kita mahu mhapuskan kbudayaan lama spt ini.

  9. bujang susah Says:

    duabelas negeri mana boleh dibandingkan dengan satu negeri kalau sama kita yang tamak bukankah semenanjung banyak negeri walaupun disebut semenanjung tetepi ada sempadan juga sama juga kenapa saudara tak sebut keseluruhan borneo bandingkan dengan semenanjung sarawak sama juga seperti negeri lain cuma dipisahkan laut kalau singapura lebih kurang sama luas dengan bakun kalau sarawak tidak masuk malaysia sarawak hanya dapat majukan tanah seluas bakun tempat lain lagi berapa puluh kali ganda singapura negeri sarawak.kalau harapkan minyak seperti brunei sarawak hanya mampu membangunkan mungkin limbang sahaja bagaimana tempat lain pula singapura mana boleh ikut kerajaan kutip duit rakyat cukup cukup kereta kita sudah tigabelas tahun ia ambil balik kita beli lagi kereta terpaksa berhutang sampai mati mana kerajaan tak kaya dia hanya bayar sedikit sebagai pampasan kalau di malaysia sampai tayar tercabutpun masih dibenarkan lagipun kerajaan malaysia tidak m engutip cukai dari orang miskin kita di sarawak hanya sedikit yang membayar cukai

  10. bujang susah Says:

    Lebih baik tak payah buka mulutlah bukankah semua projek yang kamu minta itu atas tanah pokok atas tanah rumah atas tanah bangunan sampai seratus tingkat atas tanah jalan raya atas tanah .Kalau semua orang berfikir begitu satu jengkal pun jalan raya tak ada di sarawak sini. biarlah jadi hutan sampai bila bila tiadalah isu tanah tiadalah taib ambil tanah tidaklah berubah.

Comments are closed.


%d bloggers like this: